Tadžiki prostituudid maskeeruvad konservatiivseteks mosleminaisteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tadžikistanis, kus valdav osa rahvast on küll moslemid, aga hijabi kandmine tegelikult traditsioonide hulka ei kuulu, on sel moel ennast katma asunud prostituudid.

Raadio Vabadusega rääkis oma otsusest hijabi kandma hakata 24-aastane Dušanbe Majakovski piirkonnas tegutsev Rafoat. Hämaratel tänavatel kliente otsiva naise sõnul otsustas ta miniseelikust, liibuvast pluusist ja tugevast meigist loobuda selleks, et kaitsta end pidevate solvangute ja sõimu eest.

Mõõdukas jumestus, hijabiga kaetud juuksed, pikk tuunika, pikad püksid ja madalad kingad pakuvad Rafoatile mõningast kaitset. Samuti aitab see hoiduda politsei eest, kes võib teda ihumüümise eest trahvida.

Üks Raadio Vabadusega rääkinud kõrge siseministeeriumi ametnik tunnistas, et hijabid teevad prostituutide tuvastamise peaaegu võimatuks. Sama allika sõnul on end islamikombe kohaselt katvate prostituutide arv viimasel ajal kasvanud, kuid selliselt kostümeeritud naised moodustavad seksitöötajaist jätkuvalt vähemuse.

Mõned heasoovlikud mehed peatavad tema juures auto siirast soovist pakkuda talle lihtsalt prii küüti, sest arvavad, et ta on pühendunud mosleminaine, kes jäi maha viimasest bussist.

Rafoat tunnistab, et sellisesse riietusse varjumine põhjustab teinekord ka teistsuguseid probleeme. Mõned heasoovlikud mehed peatavad tema juures auto siirast soovist pakkuda talle lihtsalt prii küüti, sest arvavad, et ta on pühendunud mosleminaine, kes jäi maha viimasest bussist.

10. märtsil Tadžikistani televisioonis näidatud saates aga teatasid siseministeeriumi töötajad siiski vähemalt kümne hijabis seksitöötaja vahistamisest Dušanbes.

Vaid mõni päev enne seda oli riigi president Emomali Rahmon väljendanud muret selle pärast, et tadžiki naised on liialt mõjutatud välismaistest moodidest. «Hijabi kandmine ja pimesi meile võõra kultuuri kopeerimine ei ole märk naiste kõrgest moraalist ja eetilistest standarditest,» leidis ta.

Nii Rahmon kui kõrged ametnikud on korduvalt kutsunud tadžiki naisi jääma tadžiki traditsioonide juurde, mis hijabi ei sisalda. Seda sorti riietus on keelatud koolides, ülikoolides ja riigiasutustes.

Pärast telelugu sellest, kuidas konservatiivse islamiga seostatav rüü on populaarsust kogunud ka prostituutide seas, sattus tähelepanu alla ka endine lauljatar Malika Saidova. 2009. aastal pärast palverännakut muusikakarjääri järsult lõpetanud daam pidi selgitust andma selle kohta, et väidetavalt ostavad prostituudid oma hijabid just tema poest.

«Võimud kontrollisid mu poodi pärast seda telesaadet, kuid ei leidnud siit midagi kahtlast,» rääkis Saidova. «Pealegi, kliendile pole näkku kirjutatud, et ta on prostituut.»

Tadžiki võimud on korduvalt avaldanud muret kasvava prostituutide arvu pärast. Rahvas süüdistab selles vaesust ja tööpuudust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles