Netanyahu: Lausanne'i lepe praegusel kujul viiks tuumarelvaga Iraanini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Knessetis kõnet pidamas.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Knessetis kõnet pidamas. Foto: Gali Tibbon/AP

Iraani ja suurriikide vahel Šveitsis Lausanne'is sõlmitav tuumalepe rajab teed tuumarelvaga Iraanini, sõnas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teisipäeval.

«Suurim oht meie julgeolekule ja tulevikule on alati olnud ja on jätkuvalt Iraani püüdlused saada endale tuumarelv,» ütles ta kõnes parlamendi ees.

«Lepe, mida Lausanne'is praegu koostatakse, rajab selleni teed,» ütles Netanyahu, viidates Šveitsis peetavatele kõnelustele.

«Me teeme kõik, et tagada oma julgeolek ning oma tulevik,» sõnas ta.

Iraan ja kuus suurriiki - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Hiina, Venemaa ja Saksamaa - peavad kõnelusi Teherani vastuolulise tuumaprogrammi üle püsiva leppe sõlmimiseks. Praeguseni kestev kõnelustevoor Lausanne 'is algas eelmisel neljapäeval, tuumaleppe tähtaeg on teisipäev 31. märts.

Anonüümsust palunud lääneriigi diplomaat ütles esmaspäeval, et kõnelustel on komistuskivideks endiselt loodetava lepingu kestvus, ÜRO sanktsioonide tühistamine ning sanktsioonide taaskehtestamise mehhanism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles