Jaapan tõrjub naabrite pahameelt seoses uute ajalooõpikutega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esiplaanil Lõuna-Korea riigilipp, taga paistab üks Takeshima ehk Dokdo saartest.
Esiplaanil Lõuna-Korea riigilipp, taga paistab üks Takeshima ehk Dokdo saartest. Foto: SCANPIX

Jaapan tõrjus teisipäeval naaberriikide proteste seoses äsja heakskiidu saanud uute õpikutega ja seal leiduvate viidetega vaidlusalustele aladele ning ajaloosündmustele.

Haridusministeerium teatas esmaspäeval, et kõik 18 uut keskkooli ühiskonnaõpetuse õpikut kinnitavad vaidlusaluste saarestike kuulumist Jaapanile. Samuti kasutatakse 1937. aasta Nanjingi sündmuste kohta väljendi «veresaun» asemel sõna «intsident».

20. sajandi esimese poole käsitlemine Jaapani ajalooõpikutes põhjustab sageli pingeid Hiina ja Lõuna-Koreaga. Eriti tundlik on küsimus praegu, kui kolm riiki valmistuvad tähistama Teise maailmasõja lõpu 70. aastapäeva.

Lõuna-Korea välisministeerium kutsus esmaspäeval välja Jaapani suursaadiku Koro Bessho, et esitada talle protest ajalooõpikute kohta.

«Jaapani valitsus korraldas järjekordse provokatsiooni, kiites heaks õpikud, mis kinnitavad ebaõiglasi nõudeid meie territooriumile,» märkis Soul avalduses, mis puudutas vaidlusalused Dokdo (jaapanipäraselt Takeshima) saari. «See näitab selgelt Jaapani valitsuse katseid sisendada noortesse moonutatud arusaamist ajaloost ja riigi territooriumist.»

Jaapani valitsus tõrjus teisipäeval Souli süüdistusi.

«Meie õpikud on läbinud erapooletu ja professionaalse kontrolli,» ütles valitsuskabineti sekretär Yoshihide Suga. «Kuna meie positsioon Takeshima ja minevikusündmuste suhtes on olnud järjekindel, vastasime Soulile, teatega nende protestiga mittenõustumisest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles