Küsitlus lubab Soome Keskerakonnale selget valimisvõitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna juht Juha Sipilä.
Keskerakonna juht Juha Sipilä. Foto: SCANPIX

Värske arvamusuuringu tulemuste kohaselt on nädalapäevad enne Soomes toimuvaid parlamendivalimisi kõige populaarsem erakond opositsiooniline Keskerakond, kellele järgnevad sotsiaaldemokraadid ja Põlissoomlased.

Uuringud lubavad Soome Keskerakonnale selget valimisvõitu

Värske arvamusuuringu tulemuste kohaselt on Soome kõige populaarsem erakond opositsiooniline Keskerakond, kellele järgnevad sotsiaaldemokraadid ja Põlissoomlased.

Iltalehti arvamusuuring näitas, et kahe populaarsema erakonna vahe on 6,5 protsenti. Kui Keskerakonda toetas 23,5 protsenti, siis sotsiaaldemokraatidele avaldas poolehoidu 17 protsenti küsitletuist. Põlissoomlased jäid sotsiaaldemokraatidest maha 0,4 protsendiga. Valitsev Koonderakond oli neljas 16,2 protsendiga,

Võrreldes märtsikuise Iltalehti uuringuga on Keskerakonna toetus jäänud täpselt samaks, sotsiaaldemokraatidel tõusnud 0,8, põlissoomlastel aga kaks protsenti. Koonderakonna toetus on langenud 1,1 protsendi võrra.

Ülejäänud erakondade toetus on märgatavalt madalam.

PEAMISTE ERAKONDADE JUHID

Keskerakond

Foto: SCANPIX

Juha Sipilä

1961. aastal sündinud Sipila valiti Keskerakonna esimeheks 2012. aastal. Hariduselt on ta diplomeeritud insener, kes tegutses enne poliitikasse siirdumist telekomi ja bioenergia  ettevõtjana, miljonär. Parlamendis olnud 2011. aastast. Väidetavalt välisteemadel end väga kindlalt ei tunne ja ei võtnud osa ka peaministrikandidaatide vastavast debatist, leides äraütlemiseks erinevaid põhjendusi. Sõnastanud selgelt oma visioonina hajutatud ühiskonna, kus on roll kasvukeskustel, maakonnakeskustel ja maaelul. Sipilä arvates oleks võimalik luua Soomes 200 000 uut töökohta biomajanduses. Valimiskampaania ajal veebruaris suri ootamatult tema viiest lapsest noorim, 1997. aastal sündinud poeg Tuomo operatsioonilaual.

Sotsiaaldemokraadid

Foto: SCANPIX

Antti Rinne

1962. aastal sündinud Rinne on erakonna esimees alates 2014. aasta maist ja rahandusminister sama aasta juunist. Pikaajaline ametiühingute liidu juht – juhtinud kutseliitu Prota, teenistujate liitu ja spetsialistidest teenistujate liitu ERTO. Probleemiks võib nagu Sipilälgi osutuda see, et ta pole poliitikas eriti kogenud. Haridusel õigusteaduste bakalaureus. Oma peamiseks ülesandeks peab töökohtade loomist.

Koonderakond

Foto: SCANPIX

Alexander Stubb

1968. aastal sündinud Stubb on eelmisest suvest alates Koonderakonna juht ja Soome peaminister. Varem töötanud Soome väliskaubanduse ja Euroopa asjade ministrina ja olnud Soome eurosaadik. Hariduselt on Stubb filosoofiadoktor. Ajanud Euroopa Liidu laienemise ja integratsiooni süvenemise küsimusi, pooldab ka avalikult NATOt, mis on Soomes selgelt ebapopulaarne seisukoht. Tuntud ka vähemuste õiguste kaitsjana.

Põlissoomlased

Foto: SCANPIX

Timo Soini

1962. aastal sündinud Soini on Põlissoomlaste esimees olnud 1997. aastast. Parlamendis olnud 2003. aastast. 2009–2011 oli Soome eurosaadik, olles saavutanud tuntuse peamiselt ELi kritiseerijana. Hariduselt riigiteaduste magister. Soinit võib pidada väärtuskonservatiiviks: on  vastu samasooliste abielule, abordile ning naistele pastori- ja preestriametis. Analüütikute hinnangul on näha, kuidas Soinist õhkub soovi olla valitsuses minister, siis võib ta erakonna eesotsast ka lahkuda. Lahkuma võivad teda aga sundida ka terviseküsimused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles