Soome kaitseväe juhataja: peame oma sõjalised valmisolekud üle vaatama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Jarmo Lindberg septembris Tallinnas.
Kindral Jarmo Lindberg septembris Tallinnas. Foto: Tairo Lutter

Ukraina kriisi tagajärjel on suurenenud Venemaa, NATO ja USA aktiivsus Soome piirkonnas ja seetõttu peab riik oma sõjalised valmisolekud üle vaatama, ütles Soome kaitseväe juhataja Jarmo Lindberg täna.

Lindbergi sõnul ei hakka kaitsevägi ühtegi võimalikku vaenlast konkreetselt nimetama. Reedel avaldatud Põhjamaade kaitseministrite artikkel sai palju tähelepanu osaliselt seetõttu, et seal toodi koostöö tihendamise põhjusena otsesõnu välja Venemaa tegutsemine.

Vastuseks küsimusele, kas Venemaa ohustab Soomet, vastas Lindberg: «Venemaa pole Soomele teinud midagi sellist, mis oleks hetkel akuutne oht».

Vene sõdurite paigutamisel Soome piiri lähedale pole toimunud murettekitavaid arenguid, lausus ta.

«Venemaal on Peterburgi ja Koola vahel vaid üks lennuväebaas ja üks remondipunkt. Sinna ühte baasi, kus Nõukogude ajal viibis umbes 5000 sõdurit, viidi nüüd alla 5000 sõduri. See pole laias plaanis suur tegur,» lisas kaitseväeülem.

Lindbergi hinnangul on Soomel põhjust arendada neid luurevõimekusi, mis annaksid kriisist eelhoiatusi.

Põhjamaade kaitsekoostöö arendamises pole teoksil midagi uut, lausus ülem.

Koostööd Rootsiga arendatakse vastavalt poliitilistele otsustele, lisas ta.

«See on hea ja loomulik asi. Nüüd ootame poliitilisi juhiseid ning (teavet) taotletavatest eesmärkidest ja liikumise ulatusest,» ütles Lindberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles