IS-i võitlejad alustasid Iraagis Anbari provintsis uut pealetungi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi võitlejad
Islamiriigi võitlejad Foto: aljazeera.com

Sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad alustasid kolmapäeval pealetungi Iraagi lääneosas Anbari provintsis, hõivates provintsipealinna Ramadi lähistel kolm küla.

Ramadi asub Bagdadist 115 kilomeetrit läänes. Nn pühasõdalaste edu võib taas tekitada kartusi linna langemise pärast. Suurem osa Ramadist on Iraagi vägede käes, ent IS kontrollib mõnesid selle äärealasid.

Islamirik hõivas Sjariyah' Albu-Ghanimi ja Soufiya külad kolmapäeval koidu eel, ütlesid kohalikud elanikud. Samuti käib lahingutegevus Ramadi idaservas, ligi kahe kilomeetri kaugusel kohaliku valitsuse hoonest, sõnasid nad.

Keskpäeva paiku avasid pühasõdalased uue rinde veel kolme Ramadist kirdes asuva küla suunal.

Iraagi luureametniku sõnul üritavad pühasõdalased peale tungida ka linna lääneservas ning olukord on «kriitiline».

Samuti üritab IS lõigata ära Ramadit läbiva peamise maantee, lisas ta.

Iraagi kaitseministeeriumi pressiesindaja, brigaadikindral Tahseen Ibrahim tunnistas kolmapäeval, et IS on suutnud «mõnel pool Anbaris sillapea luua», lisades, et piirkonda saadeti lisajõude ja koalitsiooni sõjalennukid pakuvad Iraagi vägedele õhutoetust.

Muuhulgas tungisid pühasõdalasid Baiji naftatöötluskompleksi territooriumile, hõivates osad selle rajatised.

IS on üritanud viimase 10 kuu jooksul korduvalt hõivata kompleksi, mis on riigi suurim naftatöötlustehas, ent julgeolekujõududel on õnnestunud nad tagasi lüüa.

USA juhitav koalitsioon pakub Iraagi vägede õhutoetust ning korraldas esmaspäevast kolmapäeva hommikuni Baiji piirkonnas 16 õhurünnakut.

«Koalitsiooni õhulöögid toetavad Iraagi jõupingutusi hävitada IS-i hooneid, ekskavaatoreid, taktikalisi üksusi, sõidukeid ja relvi.»

Islamiriik hõivas eelmisel aastal suure osa Iraagi Anbari ja Niineve provintsidest.

Iraagi vägedel ja šiiitide omakaitseüksustel on õnnestunud sel aastal USA juhitava koalitsiooni õhurünnakute ja Iraani toetusel pühasõdalastelt arvestatav territoorium tagasi vallutada. Eksdiktaator Saddam Husseini sünnilinn Tikrit vallutati 1. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles