PÄEVAINTERVJUU: kellele saab Eesti loota heitlikes oludes?

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuulumine Euroopa Liitu ja NATOsse annab Eestile heitlikes oludes vajaliku kindluse, ütles Euroopa Ülemkogu presidendi Donald Tuski välispoliitikanõunik Riina Ruth Kionka intervjuus Postimehele.

Kionka märkis, et julgeolekuarhitektuuri ümberkujundamine paneb väikeriiki nagu Eesti väga keerulisse olukorda. «Ma arvan, et seda ei saa hästi võrrelda varasemate aegadega, näiteks kui NSVLi lagunemise järel üritas Eesti ennast lülitada Maailma Skeemi, nagu Mihkel Mutt on värvikalt kirjeldanud. Praegu me olemegi Maailma Skeemis, me oleme ELi ja NATO liige. See annab väikeriigile ja Eestile väga suure kindluse. Me pole enam hõljuv molekul, kes püüab klubisse saada. Me olemegi klubis,» ütles nädalavahetusel toimunud Lennart Meri konverentsil osalenud Kionka.

Vastuseks küsimusele, mida võiks Lennart Meri soovitada praeguses keerulises välis- ja julgeolekuolukorras, vastas Kionka, et oluline on defineerida olulised põhimõtted ning jätkata jonni ja järjekindlusega nende järgimist. «Võib-olla alguses on raske, aga pikapeale see toob tulemusi,» ütles Kionka. 

Vaata videost lisaks, kellele peaks Kionka arvates helistama Euroopa arvamust teada tahtev USA president ning loe tänasest paberlehest või Postimees Plussist, miks tuletati Kionkale meelde, et ta pole enam Eesti diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles