Briti kaitseekspert: Venemaa võib rünnata Gotlandi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi mereväe laev Stockholmi lähedal
Rootsi mereväe laev Stockholmi lähedal Foto: SCANPIX

Briti mõttekoja Chatham House kaitse- ja Venemaa-ekspert Keir Giles hoiatab, et Venemaa võib kahe aasta jooksul sõjaliselt rünnata Gotlandit, mis oleks esimene samm Balti riikide vastases sõjalises operatsioonis, kirjutab Dagens Nyheter.

«Ma ei tea, kuidas kulgeb Rootsi kaitsepoliitikaalane debatt, kuid nüüdseks on rahvusvaheliselt teada, et Venemaa võib ette võtta samme, mida lääneriigid peavad strateegiliselt võimatuks. Paljud sõjaväeanalüütikud suhtuvad väga tõsiselt võimalusse, et Venemaa võib korraldada interventsiooni Gotlandile. Selle eesmärk oleks Balti riikide muust maailmast äralõikamine,» selgitas ekspert.

Gilesi sõnul on Läänemere piirkonna olukord viimase kümne aastaga järsult muutunud.

«Näeme, et kasvanud on Venemaa sõjaline võimekus ning valmisolek kasutada jõudu,» selgitas ta.

Giles ei välista, et Venemaa võib Gotlandil rakendada Krimmi-laadset roheliste mehikeste stsenaariumi, et algul segadust tekitada. See ei ole kaugeltki välistatud ja võib juhtuda kahe aasta jooksul.

«Me teame, kui suurt rolli on Venemaa sõjaväeõppustel Gotland mänginud,» lisas ta.

Giles töötab ka teises mõttekojas Conflict Studies Research Centre, mis ennustas ette Venemaa interventsiooni Gruusias ja tegi mitu aastat varem hoiatuse Krimmi pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles