Briti rahvas valis esmakordselt parlamenti etnilise hiinlase

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivide parlamendikandidaat Alan Mak.
Konservatiivide parlamendikandidaat Alan Mak. Foto: alanmak.org

Briti rahvas valis eile peetud valimistel esmakordselt parlamenti etnilise hiinlase, Hiina lõunaosast pärit konservatiiv Alan Mak (31) valiti alamkotta Lõuna-Inglismaalt Havanti valimisringkonnast.

Cambridge'i haridusega äriõigusele keskendunud jurist Mak võttis Havantis kindla võidu, kogudes enam kui 51 protsenti häältest.

«Mul on au ja rõõm olla uus Havantist parlamenti valitud rahvasaadik,» sõnas Mak veebilehel Portsmouth News avaldatud märkustes. «Me tegime tõeliselt tugeva kampaania, mis pälvis suure toetuse elanikelt, keda me kodudes külastasime. Ootan pikkisilmi võimalust töötada kõvasti kõigi selle valimisringkonna inimeste hüvanguks.»

Maki isa emigreerus 1960. aastatel Suurbritanniasse, tema ema kolis Ühendkuningriiki mõnevõrra hiljem. Mõlemad on pärit Hiina lõunaosa Guangdongi provintsist.

Briti alamkoja tulevane hiinlasest saadik on üritanud viimastes intervjuudes oma päritolu tähtsust vähendada. «Mul puudub huvi selle vastu, mida Hongkongi või Hiina inimesed minust arvavad, sest ma ei esinda neid,» sõnas Mak ma algul Hongkongi lehele South China Morning Post.

Mak esindab enda sõnul Havanti inimesi.

Lehe sõnul pürgis lisaks Makile Briti alamkotta veel 11 hiinlast, kellest ükski teine pole seni valituks osutunud.

Suurbritannia 2011. aasta rahvaloenduse andmeil moodustavad hiinlased riigi elanikkonnast alla ühe protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles