Iraani minister: internet ja SAT-TV muudavad tsensuuri ülearuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti. Illustratiivne foto.
Arvuti. Illustratiivne foto. Foto: SCANPIX

Interneti ja satelliiditehnoloogia levik tähendab, et Iraan ei suuda enam kontrollida välisuudiseid ja teleülekandeid, ütles islamivabariigi kultuuriminister pühapäeval, kutsudes uuele lähenemisele.

Ali Jannati ütles, et politseikomandöridele, et uued info edastamise viisid ulatuvad üle piiride, muutes tsensuurimeetmed ülearuseks.

Jannati märkustes nähakse Iraani valitsuse kavatsust avada riik maailmale.

«Minevikus suutsime meedia survestamise ja informatsiooni juhtimise teel suunata avalikke uudiseid ja saavutada nende üle kontroll,» tsiteeris riigimeedia kultuuriministrit.

«Praeguseks on olukord dramaatiliselt muutunud. Meedia kontrollimine ei ole võimalik tehniliselt ega geograafiliselt,» sõnas ta.

Ehkki satelliittelevisioon on Iraanis endiselt keelatud, on islamivabariik noore elanikkonnaga tehnoloogiliselt arenenud riik, kus enam kui pool elanikkonnast on noorem kui 30 aastat.

Nutitelefonide kasutamine on väga levinud ning miljonites kodudes on satelliiditaldrikud ning vastuvõtjad, mis püüavad kinni ja dekodeerivad välismaa uudiste ja meelelahutuskanalite signaale.

Vaatamata episoodilistele sunnimeetmetele ja varustuse konfiskeerimisele, eelistavad iraani pered uue varustuse soetada ja jätkata keelustatud sisu vaatamist.

Hassan Rouhani presidendiks valimise järel 2013. aasta juunis on valitsus astunud samme veebitsensuuri vähendamiseks, ent põrkunud kohtusüsteemi ja kõrgete ametiisikute vastuseisule, kelle sõnul viib see «läänestumise» ja ebamoraalse sisu tarbimiseni.

Iraani kultuuriministeeriumil on alates 1979. aasta islamirevolutsioonist ülesanne tagada raamatute, filmide, kunsti ja muu meedia kooskõlas olemine riigis valdava šiiaislamiga.

Jannati sõnul peavad võimud olukorras, kus riigis on kättesaadavad 4500 telekanalit, võtma kasutusele uue strateegilise lähenemise, mis ei toetu tsenseerimisele, vaid tootmisele eesmärgiga edastada oma sõnumit.

«Uudised liiguvad kiiresti ning seda ei ole võimalik peatada või kontrollida...valitseda,» sõnas ta. «Kõige olulisem lahendus, mida võib välja pakkuda, on sisu tootmine.»

Ministri sõnul peaks Teheran saavutama kontrolli meediamaastiku üle ja tootma sisu, sest avalikku arvamust on võimalik kontrollida vaid sisu tootmise mahus.

Iraanis on sotsiaalvõrgustikud Twitter ja Facebook keelatud ning riik filtreerib tuhandeid veebilehti. Miljonid iraanlased pääsevad sellest hoolimata nendele veebilehtedele ligi suhteliselt odava ja kergesti kättesaadava ebaseadusliku tarkvara abil.

Jannati sõnul tähendab Lääne tehnoloogia, millega on võimalik teha Iraani mobiiltelefonidele kättesaadavaks 2000 satelliittelekanalit, et «varsti ei ole järele jäänud ühtegi satelliiditaldrikut, mida konfiskeerida».

«Mõistagi on seaduse jõustamine politsei ülesanne...ent me peaksime vaatama üle oma tegevuse ja kaaluma, kui tõhusad on meie meetmed olnud ja mis tulemusi on need andnud.»

Ministri sõnul on parim viis avaliku arvamuse kontrollimiseks sellega võitlemise asemel sellega kaasa minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles