Iisraeli kindral: Gaza stabiilsuseks on vaja Hamasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlased eile Gaza sektori idaosas Shujaiya linna varemete vahel.
Palestiinlased eile Gaza sektori idaosas Shujaiya linna varemete vahel. Foto: SCANPIX

israeli ja Gaza sektori piiri julgeoleku eest vastutav kindral ütles tänases ajaleheusutluses, et Gaza stabiilsuse tagamiseks peab seal jätkuma palestiina islamistliku Hamasi liikumise võim.

«Hamasile kui selle rannariba valitsejale ei ole asendajat. Alternatiiviks oleks Iisraeli sõjavägi ja kaos valitsemises,» vahendas ajaleht Yediot Aharonot kindralmajor Sami Turgemani eilseid sõnu Gaza piiri äärse Lõuna-Iisraeli kohalikele võimudele.

Relvajõudude pressiteenistusest öeldi AFPle, et neil ei ole Turgemani avalduse kirjalikku teksti, sellepärast ei saa nad seda kinnitada.

Peaminister Benjamin Netanyahu sõnul on Hamas ning Süürias ja Iraagis vägivallatsev äärmusrühmitus Islamiriik ühe sama mürgise puu harud.

Iisrael pidas alles eelmisel aastal Gaza sektoris Hamasiga 50-päevase sõja ja tappis ligikaudu 2200 palestiinlast.

«Võitlus Hamasi vastu ei ole sõjaline,» ütles Turgeman. «Kõik, kes arvavad, et meie ja Hamasi võitlus seisneb teineteise vastu sõjalise jõu rakendamises, ei ole olukorrast õigesti aru saanud.»

«Me oleme huvitatud, et keegi Gaza sektori eest vastutaks, sest vastasel juhul oleks seal kaos ja julgeoleku tagamine oleks palju problemaatilisem,» sõnas ta.

«Iisraelil ja Hamasil on ühised huvid - rahu ja vaikus majandskasvu ja heaolu saavutamiseks isegi praeguses olukorras.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles