Postimees Türgis: NATO jätkab Afganistanis ka tulevikus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani sõdurid Helmandi provintsis.
Afganistani sõdurid Helmandi provintsis. Foto: SCANPIX

NATO jätkab Afganistanis ka pärast alliansi juhitud Afganistani väljaõppe- ja nõustamismissiooni (Resolute Support Mission, RSM) lõppu, ütles peasekretär Jens Stoltenberg täna.

«Oleme Afganistani investeerinud palju ja saavutanud koos palju ning me tahame tagada, et Afganistan jätkab teed edasi,» ütles Stoltenberg NATO välisministrite kohtumisel, mis toimub täna ja homme Türgi kuurortpiirkonnas Antalyas. «Kuid meil pole illusioone – Afganistan on jätkuvalt ohtlik paik,» lisas peasekretär.

Peasekretäri sõnul lepiti senisesse missiooni panustajate ja partneritega kokku, et tsiviil -sõjalist toetust Afganistanile jätkatakse ka pärast praeguse missiooni lõppu. «Me seisame Afganistani ja selle rahva kõrval ka tulevikus,» lubas Stoltenberg, kelle sõnul juhivad tulevast missiooni tsiviilametnikud, kuid sellel on ka sõjaline komponent.

Täna langetati põhimõtteline otsus uue missiooni kohta. Seni pole aga räägitud, kaua uus missioon kestab, kes ja kuidas sinna täpsemalt panustavad. Uue missiooni täpsem kava peaks selguma tänavu sügisel.

«Eesti osaleb aktiivselt «Resolute Support» missioonil ning oleme kaalumas võimalusi panustamise jätkamiseks pärast missiooni lõppu. Liitlaste üksmeelne soov jätkata Afganistani arengu toetamist stabiilse, turvalise ja demokraatliku ühiskonna suunas on tugev märk allianssi kindlameelsusest täita võetud kohustused,» ütles Eesti välisminister Keit Pentus-Rosimannus.

Täna langetati põhimõtteline otsus, uue missiooni täpsem kava peaks selguma tänavu sügisel.

«Resolute Supporti» käigus õpetatakse, nõustatakse ja abistatakse Afganistani julgeolekujõude ning sellest võtab osa üle 13 000 NATO ja selle partnerriikide sõduri. 42 riigi seas panustab missiooni ka Eesti. Missioon algas Afganistanis tänavu, kui möödunud aastaga sai seal lõpu 2001. aastal alanud NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) lahingmissioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles