Boko Harami pantvangid: nad tahtsid meid meelega rasestada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Nigeeria islamistliku äärmusgrupeeringu Boko Haram küüsist päästetud naispantvangid räägivad oma üleelamiste põhjal, et vangistajatel oli kindel plaan: saada oma ohvritega järglasi ja kasvatada neist uus põlvkond islamivõitlejaid.

«Sektijuhid tegid teadlikke pingutusi naiste rasestamiseks,» jutustas Kirde-Nigeeria Borno osariigi kuberner Kashim Shattima. «Mulle räägiti, et mõned neist isegi palvetasid enne ühtimist – paludes Jumalalt, et ta teeks toimingu viljadest lapsed, kes päriksid nende ideoloogia.»

Rohkem kui mitmesajal vabastatud naisel on tuvastatud rasedus, kuid võimud usuvad, et arv võib veel kasvada.

Naiste kirjelduste järgi paigutati nad karjakaupa ruumidesse, kust võitlejad käisid omale ohvreid valimas. Vägistamist nimetasid nad oma kõnepruugis «abiellumiseks».

«Kui nad tulid, valisid nad välja ühe, kellega tahtsid magada,» jutustas 30-aastane Yahauwa. «Nad ütlesid: kui te meiega ei abiellu, tapame teid maha.» Pärast vabastamist sooritas naine ka testi, mis näitas: ta on nakatunud HIViga.

Rühm on korduvalt avalikult väljendanud oma suhtumist naistesse ja lubanud neid kohelda kui vallasvara. «Paneme nad 9-aastastena mehele,» ähvardas videopöördumises organisatsiooni juht Abubakar Shekau pärast mullu aprillis toimunud inimröövi Chiboki linna koolist, mille käigus viidi minema rohkem kui 200 tüdrukut.

Valitsusvägede rünnakud islamistide vastu on osariigi põgenikelaagrid täitnud rohkem kui kümne tuhande inimesega. Terroriohvrite kasinad elutingimused on juba tekitanud muret rahvusvahelistes abiorganisatsioonides. Samas kinnitavad kohalikud, et äärmuslaste alistamisest on asi veel kaugel: tegu olevat kõigest taktikalise taganemisega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles