Bush teatab vägede vähendamisest Iraagis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Iraagis..
USA sõdurid Iraagis.. Foto: AFP / Scanpix.

USA president George W. Bush kavatseb meedia andmetel täna teatada tuhandete sõdurite Iraagist äratoomisest hiljemalt poole aasta pärast, kui tema asemel on ametisse astunud juba uus riigipea.

 

Iraagi sõja pärast suure osa oma populaarsusest kaotanud Bush lubab veebruariks koju tuua 8000 sõdurit, sest vägivald selles riigis on oluliselt vähenenud, kuid samas viia rohkem vägesid üle Afganistani, kus islamistide rünnakud hoogustuvad, vahendas Reuters.

 

«Ehkki vaenlane Iraagis on endiselt ohtlik, oleme me saanud ülekaalu ning Iraagi jõud on muutumas üha enam võimeliseks juhtima ja võitma võitlust,» ütleb Bush täna kõnes, mille olulisemad punktid avaldas eile Valge Maja.

 

Bushi plaan vägesid vähendada tuleneb kõrgete kaitseametnike, teiste seas kaitseministri Robert Gatesi, peastaabi ülema admiral Mike Mulleni ja Iraagi vägede komandöri kindral David Petraeusi soovitustest. Selle elluviimine jääb suures osas aga juba järgmise presidendi kanda, saagu selleks siis vabariiklane John McCain või demokraat Barack Obama.

 

McCain on varem otsustavalt keeldunud paika panemast kindlat ajagraafikut USA vägede lahkumiseks Iraagist ning pooldab nende äratoomist või juurdeviimist vastavalt väejuhtide soovitustele ja kujunevatele tingimustele sõjatsoonis.

 

Obama seevastu on lubanud lahinguüksused Iraagist ära tuua 16 kuu jooksul, samas kinnitades, et suuremad ressursid suunataks Afgabistani ja terrorivastasele võitlusel Pakistanis, kus usutavasti varjab end ka kurikuulus Al-Qaeda liider Osama bin Laden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles