Estonian Airi lend Brüsselist jõudis Tallinnasse

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kimbatuses reisijad Brüsseli Zaventemi lennujaamas.
Kimbatuses reisijad Brüsseli Zaventemi lennujaamas. Foto: Reuters/ScanPix

Brüsseli Zaventemi lennujaamas hommikust saadik oodanud Estonian Airi lennuk jõudis Tallinnasse.

Lennukiga Eestisse saabunud AS Eesti Meedia nõukogu esimees Mart Kadastik ütles Postimehele, et lennuliiklus Brüsseli kohal ei toimi korralikult endiselt ning vaid väga üksikutel lendudele anti luba õhku tõusta. Õhku tõusid üksikud kaugsõidu (eeskätt USAsse lendavad) ja veel mõned lennukeid nagu Estonian Airi oma.

Samuti rõhutas ta, et korralikku infojagamist koha peal polnud ning üksjagu reisijaid jäi ka lennukilt maha, kuna inimestel lihtsalt polnud võimalik teada saada, kuhu ja mis ajaks minna.

Varasem uudis

Kuigi Brüsseli Zaventemi lennujaama kodulehe andmeil hakkas seal kella 14st taas lennuliiklus taastuma, on kohalviibijate kinnitusel sealt õhku tõusnud vaid üksikud lennukid. Samas on seal hommikust saadik oodanud Estonian Airi lennuk reisijad pardale võtnud ja ootab õhkutõusuluba.

Estonian Airi pressiesindaja Ilona Eskelini teatel lubati hommikust saadik Brüsselis Tallinna lendu oodanud Estonian Airi reisijail just lennukile minna.

«Minule teadaolevalt läks rahvas pardale ja ootab õhkutõusu,» sõnas ta. Tema kinnitusel oli see kapteni otsus võtta inimesed peale ja minna elavas järjekorras teiste lennukite järel stardiluba ootama.

Samas prognoosis Eskelinen, et õhkutõusuluba võib praegu Brüsselis viibiv Estonian Airi lennuk oodata väga pikalt. Tema sõnul on raske ennustada, millal nad lõpuks teele asuda saavad – pärast päev otsa kestnud viivitust on kõik seal närvilised ja tahaksid juba teele asuda.

«Ka meie õhtune väljalend Tallinnast Brüsselisse ootab väljalennuluba,» lisas Eskelinen. Tema hinnangul hilineb selle väljasõit tõenäoliselt ka kaks-kolm tundi.

Europarlamendis töötav Kadri Kopli pidi täna õhtul Brüsselist Tallinna lendama Lufthansaga üle Frankfurdi. Tema lend tühistati, aga et ta teadis sellest juba piisavalt pikalt ette, ei pidanud ta isegi asjatult lennujaama minema. «Minul on väga hea seis, ma helistasin Lufthansale ja nad tegid mulle homme hommikuks uued piletid,» kiitis ta.

Kopli on kuulnud, et liiklus ei hakka täies mahus käima enne 17.30 kohaliku aja järgi (18.30 Eesti aja järgi). Ta tunnistas, et on täitsa põnevil, kas plaanis lubatud lähiajal saabuvad lennud tõesti Zaventemile jõuavad.

Foto: ERIC LALMAND/AFP

Siiani on olnud täielik vaikus. «Ühtki lennukit pole ka aknast näha,» märkis Kopli, kelle kabineti aknast europarlamendi 14. korrusel paistab tavapärasel päeval Zaventemi liiklus üsna ära.

Brüsseli Zaventemi lennujaamas kodulendu ootavate eestlaste sõnul on üksikud USA lennukid sõjaväesüsteemide abil siiski õhku tõusnud, suuremalt jaolt valitseb lendude osas jätkuvalt vaikus.

Belgacontroli lennujuhtimiskeskuse tehnilise probleemi tõttu ei saanud ükski lennuk seal alates kella 9.35 täna hommikul ei õhku tõusta ega ka maanduda. Osad saabuvad lennud juhiti ümber teistele sama piirkonna lennuväljadele, Charleroi'sse ja Liege'i. Ülelende Belgia õhuruumist see rike ei mõjutanud.

Kopli sõnul rääkisid Lufthansa esindajad talle, et radarisüsteemide rikke põhjuseks oli tulekahju, mille järel tekkis elektrikatkestus.

Brüsseli lennujaama koduleht soovitab inimestel jälgida lennuinfot internetist ja võtta võimalike muudatuste korral ühendust selle konkreetse lennufirmaga, kelle pilet neil on.

Kui väljuvate lendude osas on olukord vaikne, siis seda ei saa öelda seisu kohta lennujaama sees.
Kui väljuvate lendude osas on olukord vaikne, siis seda ei saa öelda seisu kohta lennujaama sees. Foto: ERIC LALMAND/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles