Euroopa poliitikud on uhked Moskva musta nimekirja sattumise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Moskva musta nimekirja sattunud Euroopa poliitikud teatasid täna, et on uhked seal olemise üle ning jätkavad Venemaa Ukraina-poliitika kritiseerimist.

«Nimekirjas olemine ei muuta minu panustamist ukraina rahvale,» ütles rootslannast europarlamendi saadik Anna Maria Corazza Bildt, kes on Vene presidendi Vladimir Putini äge kritiseerija.

«Putini nimekiri on kinnitus, et ma teen parlamendisaadikuna õiget asja,» ütles Rootsi eksvälisministri Carl Bildti abikaasa, kes on üks kaheksast nimekirja kantud rootslasest.

Nimekirja kantud 89 EL-i poliitiku ja julgeolekuametniku seas on ka Euroopa Parlamendi liberaalide juht ja Belgia endine peaminister Guy Verhofstadt, samuti Rootsi endine paremtsentristlik kultuuriminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Tšehhi endine välisminister Karel Schwarzenberg, kes on samuti kritiseerinud karmisõnaliselt Venemaa tegutsemist Ukraina suunal, kinnitas ja tervitas Moskva musta nimekirja kuulumist.

«Kui ma vaatasin teisi nimesid (nimekirjas), leidsin ma, et olen väga korralikus klubis. Ma pean seda tunnustuseks,» tsiteeris tema sõnu uudisteagentuur CTK.

Poola meedia teatel on Moskva nimekirjas 18 poolakat, teiste seas senati spiiker Bogdan Borusewicz ja asekaitseminister Robert Kupiecki.

Nimekirjas on ka Leedu endine president ja praegune europarlamendi saadik Vytautas Landsbergis, Briti luureteenistuse MI5 juht Andrew Parker ja endine Briti asepeaminister Nick Clegg.

Musta nimekirja on kantud ka kaheksa eestlast, teiste seas endine välisminister Kristiina Ojuland, kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras, kaitseväe juhataja asetäitja brigaadikindral Artur Tiganik, kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili ja kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles