USA vabandas võigaste eksperimentide pärast

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Hillary Clinton.
USA välisminister Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

USA vabandas enam kui 60 aastat tagasi Guatemalas tehtud uuringute pärast, kus sadu inimesi nakatati ilma nende nõusolekuta süüfilisse ja gonorröasse.

USA välisminister Hillary Clinton ütles, et 1946-1948. aastatel läbi viidud uuringud olid selgelt ebaeetilised, vahendas AFP.

Clinton avaldas Guatemala presidendile suurt kahetsust, et taoline laiduväärt uuring üldse tehti.

Uuring tuli päevavalgele kui Wellesley kolledži professor Susan Reverby leidis arhiveeritud dokumentite hulgast eksperimendi plaani. Reverby sõnul andis Guatemala valitsus loa katsete läbi viimiseks.

Reverby uuringut eksperimendist saab lugeda siit.

Uuringu kohaselt nakatati ligi 700 Guatemala inimest kahte sugulisel teel levivasse haigusesse – süüfilisse ja gonorröasse. Katsealusteks olid peamiselt kohalikud vangid, vaimupuudega inimesed, orvudekodu lapsed ning sõdurid, vahendas BBC News.

Uuringu eesmärgiks oli välja selgitada, kas penitsilliiniga, mis 1940ndatel oli veel üsna uus ravim, oleks võimalik sugulisel teel levivaid haigusi ennetada.

Uuringu alguses nakatati prostituudid nimetatud haigustesse ning seejärel astusid nad meestega kaitsmata vahekorda. «Kuna aga väga vähesed mehed sellisel teel nakatusid, siis otsustati neid hoopis otse nakatada,» seisab uuringu dokumentides.

Haigestunud inimesi asuti seejärel ravima, kuid pole teada, kas nad ka terveks said. Seni ei ole Guatemalale kompensatsiooni pakutud.

Professor Reverby on varasemalt kirjutanud uurimuse nn Tuskegee eksperimendist, kus USA spetsialistid jälgisid 40 aasta jooksul süüfilisse nakatunud mustanahalisi mehi. Seejuures mehed ise oma haigusest ei teadnud ning neid ka ei ravitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles