ÜRO: Kreekasse saabuvate migrantide arv on aastaga kuuekordistunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Võlgades Kreeka rannikul maabuvate sisserändajate arv on eelmise aastaga võrreldes kuuekordistunud, ütles ÜRO reedel.

«Viimastel nädalatel on Türgist meritsi saabunud keskmiselt 600 inimest päevas,» lausus ÜRO pagulasagentuuri (UNHCR) pressiesindaja Melissa Fleming.

015. aasta esimese viie kuu jooksul on üle mere Kreekasse tulnud 42 000 inimest. 2014. aasta sama ajavahemiku jooksul oli saabujaid 6500, aastane sisserändajate koguarv ulatus 43 500-ni.

Türgi rannikult Kreeka Egeuse mere saartele jõuda ihkavate põgenike arv on võrreldav Aafrikast üle mere Itaaliasse suunduva põgeniketulvaga.

Euroopa Liit tegi mais liikmesriikidele ettepaneku võtta järgmise kahe aasta jooksul Itaalia ja Kreeka aitamiseks vastu 40 000 varjupaigataotlejat Süüriast ja Eritreast.

«Üle 90 protsendi Kreekasse saabuvatest inimestest tuleb põgenikke tootvatest riikidest, peamiselt Süüriast (rohkem kui 60 protsenti eelmise aasta saabujaist), Afganistanist, Iraagist, Somaaliast ja Eritreast,» ütles Fleming.

Põgenike tingimused on kehvad, sest Kreeka kolm vastuvõtukeskust on äärmise piirini üle koormatud, sageli ei jätku inimestele toitu ega joogivett.

«Mõnel saarel on kohalikud vabatahtlikud hakanud asja korraldama ning küsinud restoranidelt ja pagaritöökodadelt toitu, et jagada seda põgenikele, kes magavad lageda taeva all või kasutamata hoonetes,» ütles Fleming.

Ta hoiatas, et põgeniketulv suureneb alanud suve tõttu lähikuudel veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles