Hiina kohus mõistis riigi endise julgeolekujuhi eluks ajaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhou Yongkang 2012. aasta fotol.
Zhou Yongkang 2012. aasta fotol. Foto: SCANPIX

Hiina kohus mõistis riigi endise julgeolekujuhi Zhou Yongkangi täna eluks ajaks vangi süüdistatuna korruptsioonis, ametiseisundi kuritarvitamises ja riigisaladuste lekitamises, teatas riigimeedia.

Zhou võttis riigi põhjaosas Tianjinis peetud kinnisel kohtuistungil süü omaks, teatas uudisteagentuur Xinhua.

Zhou (72), kes on minevikus tegutsenud ka naftatööstuses, oli Hiina valitseva kommunistliku partei poliitbüroo alalise komitee liige ning tal oli 2012. aastal erruminekuni suur mõju politsei ja kohtute üle.

Zhou võttis süü omaks ja väljendas kahetsust, ütles Xinhua ning lisas, et otsust ta edasi kaevata ei kavatse. Kohus otsustas lisaks süüaluse eluks ajaks vangi mõistmisele konfiskeerida ka tema isikliku vara.

Xinhua vahendatud kohtuotsusest selgub, et Zhou ja tema kaaslased said mitmesugustest ebaseaduslikest äridest üle 1,2 miljardi jüaani (338 miljoni dollari) tulu.

Zhou ise mõisteti süüdi 130 miljoni jüaani suuruse altkäemaksu võtmises.

Hiina president Xi Jinping alustas 2012. aastal võimule tulles jõulist korruptsioonivastast kampaaniat ja praeguseks on karistuse saanud juba 74 000 inimest. President lubas vastutusele võtta nii kõrgetasemelisi ametnikke ehk tiigreid kui madalatasemelisi nn kärbseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles