UNESCO mõistis hukka rünnaku islamikultuuri juveelile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sanaa vanalinn pärast õhurünnakut.
Sanaa vanalinn pärast õhurünnakut. Foto: SCANPIX

ÜRO kultuuriorganisatsioon UNESCO mõistis reedel hukka Saudi Araabia juhitava koalitsiooni õhurünnaku Jeemeni pealinna Sanaa vanalinnale, mida peetakse «üheks maailma vanimaks islamikultuuri juveeliks».

«Niisugune hävitustöö üksnes raskendab humanitaarolukorda ja ma rõhutan üleskutses kõigile pooltele: austage ja kaitske Jeemeni kultuuripärandit,» ütles UNESCO peadirektor Irina Bokova.

Koalitsiooni sõjalennukid pommitasid täna Sanaa vanalinna, tapsid viis inimest ja purustasid kolm UNESCO kultuuripärandi nimekirja kantud maja.

Elanike sõnul oli koidueelne rünnak esimene otselöök Sanaale alates šiiamässuliste huthide vastu õhusõja alustamisest märtsi lõpus.

Üks rakett tabas Qassimi linnaosa, mis on seni uhkust tundnud sadade enne 11. sajandit ehitatud majade üle. Rakett ei plahvatanud, kuid purustas sellest hoolimata kolm kolmekorruselist maja ja surmas viis inimest. Ohvrite hulgas on naine ja laps, ütlesid meedikud.

Rünnaku sihtmärgi suhtes valitsevad erinevad tõlgendused. Mõnedel väidetel olid mässulised hõivanud ühe tabamuse saanud majadest.

Sanaa vanalinn asub mägede vahel orus ja selle vanim asustus pärineb rohkem kui 2500 aasta tagusest ajast. Linn on olnud tähtis islamiusu keskus, seal on 100 mošeed, 14 avalikku sauna ja üle 6000 maja, mis on ehitatud enne 11. sajandit.

Vanalinn kanti UNESCO maailmapärandi nimekirja 1986. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles