Snowdeni lekitatud info reetis Lääne luurajad Venemaal ja Hiinas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden.
Edward Snowden. Foto: Reuters/ScanPix

Briti luuretöötajad usuvad, et Venemaa ja Hiina agentuurid on Edward Snowdeni lekitatud andmetele tuginedes paljastanud riikides tegutsevad Suurbritannia ja Ameerika agendid, kirjutab ajaleht The Sunday Times.

Lehe väitel on Briti luureteenistus MI6 juba kutsunud Venemaalt ära mitmed oma töötajad, sest Moskva teenistujad on murdnud lahti Snowdeni valduses olnud krüpteeritud failid.

Artikkel tsiteerib mitmeid anonüümseks jäänud allikaid, kelle kinnitusel sisaldasid Snowdeni dokumendid infot, mis kirjeldavad lääne luurajate tehnikaid ning aitaksid viimaseid identifitseerida. Allikate sõnul «on tulnud agendid ära kolida ning venelaste ja hiinlaste arusaamine meie meetoditest on takistanud meil saamast elulist informatsiooni». Veel puuduvad tõendid, et kellelegi oleks tehtud otseselt viga.

«Ega Putin ei andnud Snowdenile niisama varjupaika. Tema dokumendid olid krüpteeritud, kuid mitte täiesti turvalised ja nüüd me näeme, kuidas meie agendid ja varad on sihikul,» tsiteeris ajaleht ühte Briti siseministeeriumi ametnikku.

Teise allika sõnul jätkub venelastel ja hiinlastel uurimistööd veel aastateks. «Snowden on tekitanud kujuteldamatut kahju,» sõnas allikas. «Mõnel juhul oleme pidanud vahele segama ja oma luurajad operatsioonidelt tagasi tõmbama, et neid ei tuvastataks ja tapetaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles