Kudrin: Putin võib majanduse tõttu korraldada erakorralised valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Aleksei Kudrin 2011. aastal.
Vladimir Putin ja Aleksei Kudrin 2011. aastal. Foto: SCANPIX

Vene eksrahandusminister Aleksei Kudrin ütles eile, et president Vladimir Putin võib korraldada ennetähtaegsed presidendivalimised majandusreformide läbiviimiseks vajaliku mandaadi saamiseks.

Aastatel 2000-2011 Vene rahandusministrina töötanud Kudrin ütles uudisteagentuurile AP, et Putin võib korraldada erakorralised presidendivalimised majandusreformide jaoks vajaliku mandaadi võitmiseks.

Venemaa majandus on Lääne sanktsioonide ja sõltuvuse tõttu naftahindadest surutises, langedes aasta esimeses kvartalis 2,2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT).

Ennetähtaegsed presidendivalimised on vajalikud majanduse taastumiseks vajaminevate karmide meetmete pakilisuse tõttu, sõnas eksrahandusminister.

«Kui sa ei ole valmis läbi viima struktuurireforme enne tagasivalimist, mida ei ole valmis tegema peaaegu keegi, tuleb neid teha pärast ennetähtaegseid valimisi,» sõnas 1990. aastate lõpul Putini Vene presidendi administratsiooni tööle kutsunud Kudrin.

Kudrin ei ole enda sõnul ideed Putiniga arutanud.

Kodanikualgatuste komitee juht ütles, et president ei pruugi olla valmis praegu valusaid reforme tegema. «Ta on pragmaatiline mees, kes tunnetab teravalt poliitilist olukorda. On võimalik, et ta lükkab reformid edasi.»

Võimupartei Ühtne Venemaa parlamendisaadik Sergei Neverov süüdistas eile Kudrini püüetes destabiliseerida oma provokatiivsete avaldustega ühiskonda.

Kauaaegse rahandusministri sõnul on Vene majanduslangus vaid osaliselt sanktsioonide tagajärg. Venemaa ei ole tegelenud naftasõltuvuse probleemiga, reforminud kohtusüsteemi ega parandanud investeerimiskliimat, lausus ta.

Valitsuse praegune poliitika tegeleb ainult lühiajaliste eesmärkide saavutamisega ning ei vaata rohkem kui kolm aastat ettepoole, ütles Kudrin.

Ta ütles kommentaariks Kremli kriitiku Mihhail Hodorkovski mõtteavaldusele, et Venemaal seisab ees militariseerimist ja isolatsionismi sooviva eliidi ja paremat kooliharidust ja tervishoidu tahtvate tavaliste venelaste huvide kokkupõrge, et sellist vastasseisu ei ole.

Suur osa eliidist ei soovi mittenõustumist väljendada ning see vaikus kahjustab Vene majandust, leiab Kudrin. «Eliidid püsivad vagusi ja ei räägi teatud asjadest avalikult. See on tingitud meie sisepoliitilistest iseärasustest. See on halb. See aeglustab meie eesmärkide ülevaatamist ning pidurdab reforme.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles