Ameerika kirikutulistaja tahtis sütitada kodusõda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dylann Storm Roof.
Dylann Storm Roof. Foto: AFP/SCANPIX

21-aastane Dylann Storm Roof, kes võeti kinni kahtlustatuna üheksa mustanahalise kirikulise tapmises Lõuna-Carolina linnas Charlestonis, haudus sarnast plaani juba viimased pool aastat, väidab tema toakaaslane. 

Roofi toanaaber Dalton Tyler sõnas Guardianile, et nooruk olevat veretööd plaaninud juba kuid. «Ta ütles, et ta tahab algatada kodusõda. Lubas, et teeb midagi sellist ja seejärel tapab iseenda,» rääkis Tyler. Tulistaja suhteid vanematega nimetab ta keerulisteks – kuigi just nemad ostsid poja 21-aastakse saamise puhul talle relva, 45-kaliibrilise püstoli.

Roofi onu Carson Cawles ütles tagantjärele, et mees käitus oma ea kohta veidralt. «Ütlesin, et ta on nagu 19-aastane: tal polnud ikka veel tööd, juhilube ega midagi sarnast ja ta veetis palju aega oma toas,» rääkis onu. «Mul pole selle jaoks sõnu. Mitte keegi mu perest ei näinud midagi sellist ette.»

Mitmed nooruki kaaslased meenutavad, kuidas Roof pidas sageli tiraade sellest, kuidas «afroameeriklased vallutavad maailma». Tema  lapsepõlvesõber Joseph Meek Jr. nägi meest viimati samal hommikul enne veresauna. Kuigi tema sõnul ei arutanud nad üles kasvades kunagi rassiprobleeme, võttis Roof viimasel ajal just alati selle teema üles.

«Ta ütles, et mustanahalised võtavad maailma üle ja keegi peab valge rassi nimel midagi ette võtma,» rääkis sõber AP-le. «Ta rääkis, et tahab mustade ja valgete vahele eraldust. Ütlesin: see ei peaks nõnda olema. Aga ta ainult jätkas oma jutuga.»

Meeki sõnul veetis tulistaja öö vastu tulistamist tema maja ees autos magades. Järgmisel koral nägi ta Roofi juba politsei jagatavatel turvakaamerapiltidel. «Teadsin, et see on tema,» ütles Meek.

Teine kunagine koolikaaslane John Mullins rääkis Daily Beastile, et kuigi Roof tegi palju rassistlikke nalju, ei võtnud keegi seda tollal tõsiselt. «Aga nüüd tundub, et mis ta ütles, polnud sugugi naljana mõeldud,» tunnistas koolivend.

Mõned olid aga Roofi käitumise üle enam kui üllatunud, sest tal olnud ka mustanahalistest kaaslasi. «Ta oli armas laps. Vaikne ja väheste sõpradega,» kirjeldas mõrvarit Meeki ema Kimberly Konzny. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles