Vene häkkerid ründasid Saksa parlamenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa küberturvalisuse eksperdid usuvad, et neil on konkreetseid tõendeid: maikuises ulatuslikus küberrünnakus Riigipäeva vastu on süüdi Venemaa häkkerite rühmitus Sofacy ehk APT28.

Anonüümse allika sõnul kasutasid häkkerid mitut lainet nn Trooja hobuseid, millega laiendada järk-järgult oma ligipääsu Riigipäeva seesmistele serveritele. Sakslased tunnistasid mai lõpus, et sissetungijatel õnnestus parlamendilt andmeid varastada. Kahtlusalune rühmitis asutati allika sõnul juba aastal 2006 ja seda rahastab Vene valitsus.

Eksperdid on pärast vahejuhtumit pannud saksa parlamendisaadikutele korduvalt südamele püsida valvel ja järgida tulevikus kõiki küberturvalisuse nõuandeid. «Olgugi, et andmete varastamine lõppes 20. mail, ei ole oht läbi,» kirjutas rahvakogu esimees Horst Risse Deutche Welle valdusesse jõudnud e-kirjas. Eraldi keelitas ta parlamendiliikmeid mitte avama meili teel saadetud tundmatuid linke ja faile.

Sarnane uurimine käib ka Prantsusmaal, kus häkkerid tungisid aprillis telekanali TV5 Monde Facebooki-lehele ja täitsid selle islamistliku propagandaga. Ka seal langes põhikahtlus APT28-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles