Assange`il täitus kolm aastat Ecuadori saatkonnas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: AFP/SCANPIX

WikiLeaksi asutaja Julian Assange tähistas reedel kolme aasta möödumist enda varjamisest Ecuadori saatkonnas Londonis, kust väljumisel ootaks teda endiselt vahistamine.

Assange läks hoonesse pakku 19. juunil 2012, et vältida väljaandmist Rootsile, kus teda taheti küsitleda seoses süüdistustega seksuaalvägivallas.

Briti politsei valvab Ecuadori esinduse juures, olles valmis meest väljumise korral kohe kinni võtma. Londoni politsei andmeil on ööpäevaringselt kestev operatsioon neile maksma läinud 11,1 miljonit naela.

Rootsi soovib küsitleda Assange'i seoses kahe naise kaebusega väidetavalt 2010. aastal aset leidnud vägistamiste ja seksuaalse ahistamisega.

Assange eitab süüdistusi ja usub, et väljaandmine Rootsile oleks esimeseks sammuks tema toimetamisele Ühendriikidesse, kus teda ähvardab kohus USA valitsuse saladokumentide avaldamise eest.

Diplomaatiline vastasseis jätkub. Rootsi prokurörid on väljendanud valmisolekut tulla juunis või juulis Londonisse Assange'i küsitlema.

Mehe poolehoidjad avaldasid reedel Harrodsi kaubamaja lähedal asuva tagasihoidliku saatkonnahoone juures meelt. Üks toetajaist hoidis käes plakatit Assange'i kujutise ja tekstiga: «Tõe eesliinil».

WikiLeaks ja Assange vihastasid Ühendriikide võimud välja sellega, et avaldasid sadade tuhandete kaupa sõjalisi ja diplomaatilisi dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles