Prantsusmaa laiendab pealtkuulamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Prantsuse parlament kiitis kolmapäeval heaks vastuolulise eelnõu, millega soovitakse laiendada pealtkuulamisõigusi terrorismis kahtlustatud isikute üle ning tahetakse hakata koguma Prantsuse internetikasutajate metaandmeid.

Seaduse jõustumiseks peab selle heaks kiitma ka Prantsuse põhiseaduskohus.

Seadus lubab luureteenistustel paigutada ilma kohtuniku eelneva heakskiiduta salvestamistehnikat kahtlusaluste kodudesse ning jälgimisseadeid nende autodesse. Lisaks kohustatakse kommunikatsiooni- ja veebiettevõtteid lubama luureteenistustel paigutada firmadesse seadmeid, milles sisalduvate algoritmidega hakatakse koguma kõikide Prantsuse internetikasutajate metaandmeid.

Eelnõuga tahetakse anda võimudele õigus talletada salvestisi kuni üks kuu ja metaandmeid kuni viis aastat. Dokumenti valmistati ette juba pikemat aega, ent toetus sellele suurenes pärast jaanuaris Pariisis toimunud terrorirünnakuid.

Otsus langetati ajal, mil WikiLeaks lekitas salajasi dokumente, millest nähtus, et USA riiklik julgeolekuagentuur (NSA) oli pealt kuulanud kolme viimase Prantsuse riigipea telefonikõnesid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles