Rogozin: Vene-Moldova suhted sõltuvad hoiakust Vene sõdurite suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa suhted Moldovaga sõltuvad suuresti Chișinău suhtumisest Transnistrias paiknevatesse Vene rahuvalvajatesse, teatas venelaste asepeaminister Dmitri Rogozin täna.

«Kohtusin mõne päeva eest Moldova asepeaministri kohusetäitja Victor Osipoviga. Ütlesime järsult, et meie majandus- ja kaubandussuhted Moldovaga sõltuvad suuresti sellest, kas nad kavatsevad muuta suhtumist Transnistrias asuvatesse Vene rahuvalvajatesse ja nende roteerumisse, et tagada relvaladude julgeolek,» ütles Rogozin riigiduuma saadikutele.

Ukraina tühistas juunis leppe, mis andis loa Venemaa sõjaliseks transiidiks Ukraina kaudu Moldova separatistlikku piirkonda Transnistriasse. Venemaa võib survestada Chișinăud andma luba Transnistrias paiknevate sõdurite roteerimisse Moldova kaudu.

Venekeelse enamusega Transnistria «eraldus» Moldovast 1990. aastal argumentatsiooniga, et kardab Moldova ja Rumeenia taasühinemist. Vene väed on piirkonnas alates 1992. aasta sõjast, milles hukkus üle 1500 inimese.

Praegugi on seal 1500 Vene sõdurit, keda Moskva nimetab rahuvalvajateks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles