Kelam meenutas Tsiprasele, et solidaarsus kehtib kõigile võrdselt

Evelyn Kaldoja
, Strasbourg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam
Tunne Kelam Foto: Jaanus Lensment

Ma tahaksin avaldada solidaarsust Kreeka rahva ja Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga, alustas oma tänast sõnavõttu Kreeka debatil Eesti saadik Tunne Kelam. See oli esimene kord, kui Kreeka peaminister Alexis Tsipras andis oma tegevusest aru Euroopa Parlamendi ees.

«Referendum ja reformid kõlavad väga sarnaselt – alguses,» lausus Kelam. «Kuid nad ei tähenda sama asja.»

«Härra Tsipras, te ei saa asendada hädavajalikke fundamentaalseid reforme oma riigis lihtsalt hääletusega,» hoiatas Kelam. «Te ei ole selgitanud, miks teie valitsus, kellel on tugev mandaat, ei suuda või ei taha tulla välja mingigi konkreetse reformiprogrammiga, sealhulgas riigiametnike arvu kärpimise ja suurte maksupetturite korrale kutsumisega.»

«Kogu kaastunde juures Kreeka pensionäride vastu, Kreeka kulutab pensionitele 17 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, samas kui Eesti, Iirimaa ja Leedu kulutavad vähem kui kaheksa protsenti SKTst. Sellegipoolest oleme me suutnud ellu jääda ja reforme teha,» märkis Kelam.

Eesti konservatiivi sõnul kehtivad võrdsus ja solidaarsus kõigile võrdselt. «Vaid kommunismiajast mäletame me mudelit «mõned on võrdsemad kui teised»,» sõnas Kelam. «Kui te ei tule lähipäevil välja konkreetsete ja usutavate reformipakkumistega, võib vaid järeldada, et te ei tegutse mitte kreeka rahva huvides, vaid võite olla osa suuremast ettevõtmisest eesmärgiga raputada Euroopa paati vastavalt tüüpilisele vasakkommunistlikule arusaamale «mida hullem, seda parem».»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles