Jaapani alamkoda kiitis heaks vastuolulised julgeolekueelnõud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shinzo Abe Jaapani sõjaväelaste ees
Shinzo Abe Jaapani sõjaväelaste ees Foto: Toru Hanai/REUTERS

Jaapani parlamendi alamkoda kiitis täna heaks vastuolulised julgeolekueelnõud, millega muu hulgas soovitakse anda sõjaväele õigus minna lahingusse liitlaste kaitsmiseks olukorras, kus puudub otsene oht Jaapanile või selle rahvale.

Pärast seadusandjate mitmeid kõnesid otsustasid opositsioonierakonnad hääletust boikottida. Eelnõudega soovitakse lõdvendada riigi sõjaväele kehtestatud piiranguid.

Vastaste sõnul õõnestavad muudatused riigi patsifistlikku põhiseadust ning selle tulemusena võib Jaapani sõdureid näha välisriikides võitlemas esmakordselt pärast Teise maailmasõja lõppu.

Plaanitavate muudatuste seas tähtsaim on võimalus saata sõjavägi lahingusse liitlaste kaitsmiseks. Niinimetatud kollektiivkaitse olukordades, kus puudub otsene oht Jaapanile või selle rahvale, on midagi, mille varasemad Jaapani valitsused on välistanud.

«Jaapanit ümbritsev julgeolekuolukord on muutumas karmimaks,» lausus peaminister Shinzo Abe pärast hääletust, millega eelnõud heaks kiideti.

«Need eelnõud on vajalikud jaapani rahva elude kaitseks ja sõja ennetamiseks enne selle puhkemist,» lausus Abe.

Eelnõud liiguvad nüüd edasi parlamendi ülemkotta, kus seda võidakse arutada kuni 60 päeva.

Kuigi Abe-l on ka seal enamus, ütlevad vaatlejad, et ülemkoda võib eelnõud tagasi lükata või muuta. Sellisel juhul saab alamkoda muudatused tühistada, kui seda toetab kaks kolmandikku saadikutest. Abel on alamkojas selleks vajalik toetus olemas.

Peaministri algatus andis uue laengu opositsioonile ning valitsusjuhi populaarsus langeb. Arvamusküsitluste andmeil on enamik rahvast vastu kavandatud muudatustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles