Astronaudid pääsesid napilt Nõukogude kosmoseprügi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA

Kolm Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) elavat astronauti pidid kiiresti teelt põgenema, kui neid oleks peaaegu tabanud lähedalt mööduv kosmoseprügi. 

Astronaudid – venelased Gennadi Padalka ja Mihhail Kornienko ning ameeriklane Scott Kelly – pidid pagema varju jaama külge kinnitatud raketti Sojuz, sel ajal kui kella ühe paiku öösel Eesti aja järgi kihutas neist mööda jupp vanast Vene päritolu ilmasatelliidist.

«Jaama personal naaseb oma tavapärase tegevuse juurde pärast seda, kui said kontrollkeskuselt rohelise tule,» seisab Ameerika kosmoseagentuuri NASA avaldatud teates. «Kõik süsteemid töötavad tavapäraselt ja meeskond tuleb välja Sojuzist, kus nad püsisid prügi möödumise ajal.»

NASA saatis Kellyle teate kiiresti läheneva rämpsu kohta ligi poolteist tundi varem. «Andmed võimaliku lähimöödumise kohta saadi liiga hilja ning need polnud piisavalt täpsed, et jaam oleks saanud teha põikemanöövri,» selgitas agentuuri kõneisik James Hartsfield AFP-le.

Teise NASA esindaja sõnul on sellelaadsed juhused midagi sellist, mille jaoks meeskond pidevalt treenib ja võrdles seda tuletõrjeõppustega. Kosmosejaama 15-aastase ajaloo jooksul olevat see neljas kord, mil astronaudid on pidanud rämpsu eest ulualust otsima.

Venemaa agentuur Interfax vahendas riigi kosmosetööstuses töötavat allikat, kelle sõnul oli tegu jupiga Nõukogude meteoroloogiasatelliidist Meteor-2. Aparaat lennutati kosmosesse Plesetski kosmodroomilt aastal 1979.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles