USA tervitas kohtuprotsessi Tšaadi eksdiktaatori üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hissene Habre vahi all
Hissene Habre vahi all Foto: Sophiane Bengeloun/AP

USA tervitas esmaspäeval kohtuprotsessi algust Tšaadi endise diktaatori Hissene Habré´i üle, nimetades seda oluliseks sammuks õigluse saavutamiseks tema režiimi all kannatanuile.

Välisministeeriumi esindaja John Kirby sõnul tunnustab Washington Senegali ja Aafrika Liidu otsust anda Habré 19 kuud väldanud uurimise järel kohtu alla.

«See protsess on oluline samm õigluse saavutamiseks Habré´i võimuperioodil toime pandud kuritegude ohvritele,» ütles Kirby avalduses.

Märgina USA toetusest viibisid protsessi algul kohtusaalis nii USA suursaadik Senegalis James Zumwalt kui ka erakorraline suursaadik sõjakuritegude küsimustes Steven Rapp.

Habré´it süüdistatakse Tšaadis aastatel 1982-90 toime pandud sõjaroimades, inimsusevastastes kuritegudes ja piinamises. Inimõigusorganisatsioonide hinnangul tapeti tema võimu ajal 40 000 režiimi oponenti ja rivaalitsevate etniliste rühmituste esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles