Pildid: Multikultuursust promov rahvakogunemine tõi Helsingi tänavatele 15 000 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp lehvimas musta naeruski kätes
Soome lipp lehvimas musta naeruski kätes Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Kümned erinevate valdkondade esindajatest Soome kuulsused võtsid eile Soome parlamendi ees toimunud rahvakogunemisel sõna vihakõne ja ksenofoobia vastu.

Politsei hinnangul kogunes üritusele vähemalt 15 000 inimest.

Meeleavalduse peamiseks katalüsaatoriks oli reedeõhtune parlamendiliikme Olli Immoneni postitus, kus Põlissoomlaste partei liige kutsus kaasvõitlejaid multikultuursuse õudusunenäo vastu võitlema.  Mees ennustas, et nende vaenlaste inetu mull lõhkeb miljoniks väikseks tükikeseks.

Ürituse alustasid sõnavõtud ekspresidendilt Tarja Halonenilt ja praeguselt presidendilt Sauli Niinistölt, viimane avaldas lootust, et «Meillä on unelma» loosungi all peetav üritus juhib immigratsiooniteemalise ühiskondliku kahekõne õigele teele.

Teised kuulsamad kõnelejad olid Soome pearabi Simon Livson, Helsingi luteri piiskop Irja Askola, endine välisminister Erkki Tuomioja, endine vähemuste ombudsman Eva Biaudet ja Helsingi linnavolikogu liige Fatbardhe Hetemaj. Esinesid ka mitmed Soome popstaarid.

Poliitikutest võttis sõna ka Põlissoomlaste Matias Turkkila, kes hõigati vaatamata rassismi hukkamõistmisele lavalt maha.

Teisipäeval ütles Erkki Tuomioja raadiousutluses, et Immonen kasutab sarnast retoorikat Breivikule. Põlissoome partei liige Jussi Halla-aho kaitses Immoneni ja sarjas juhtumi toomist meediasse.

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva
Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA
Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles