Endine pühasõdalane: ootasin Islamiriigist naeru, naisi ja autosid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebrahim kohtusaalis oma nägu varjamas.
Ebrahim kohtusaalis oma nägu varjamas. Foto: AFP/SCANPIX

Saksamaal läks kohtu alla terroriorganisatsiooni Islamiriik ehk ISIS poolel sõdima läinud mees, kes põhjendas oma tegu nurjaläinud abieluplaanide ja värbajate ilusate lubadustega. 

26-aastane Ebrahim EB vandus enne õigusemõistmise alla minekut, et paljastab kohtu ees organisatsiooni siseelu ja saladusi. Selle asemel esines ta hoopis proosaliste põhjendustega: tema pruudi vanemad jätsid ära plaanitud pulmad, mis viisid ta sügavasse isiklikku kriisi.

«Ma olin alandatud ja vihane oma vanemate peale. Tahtsin ainult lahkuda,» jutustas Ebrahim. Ta ütles, et kui tol hetkel oleks teda üritanud värvata Ameerika kurikuulus motomeestejõuk Põrguinglid, oleks ta vabalt võinud Ühendriikidesse lennata.

Kohtunik Henning Meier küsis mehelt sellepeale: miks ta siis näiteks nii ei teinud? «Sest nad poleks mind vastu võtnud,» vastas Ebrahim. Süüdistuste järgi läks tuneesia verd mees koos kaaslasega Süüriasse eelmise aasta mais ning plaanis anda end üles ka suitsiidirünnakuks, enne kui ta tänavu Türgi ja Prantsusmaa kaudu naasis.

Tagantjärgi ütleb ta, et Islamiriigil pole islamiga mingit pistmist. Enda sõnul polnud ta kunagi ka kuigi religioosne ja ei oskavat kuni tänaseni korralikult palvetada. Kohtu küsimuse peale, mida ta Süüriasse reisides täpsemalt ootas, vastas Ebrahim: «Grilli, naeru, abiellumist – naisi ja autosid.»

Varem on mees rääkinud, et värbajad lubasid talle nimelt neli abikaasat ja kalleid autosid. Samuti olevat terroristid talle öelnud, et mees saab endale kaardi, mille abil tasuta tankida ja restoranides süüa.

Ebrahim ütles, et kuigi ta teadis rühmitise julmustest juba varem, pöördusid tema mõtted kiirele põgenemisele niipea, kui oli laagrieluga lähemalt tutvunud. Pärast Euroopasse jõudmist ei läinud ta mitte otse tagasi Saksamaale, kus ta koheselt arreteeriti, vaid sõbra poole Pariisi – et nautida vaadet Eiffeli tornile.

Süüdimõistmise korral ootaks Ebrahimi kuni kümme aastat vangistust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles