Inimlikkus uhutud kaldale? Fotod uppunud Süüria poisist võtavad põgenikekriisi kokku kogu oma koleduses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Inimlikkus uhuti kaldale! Nii reageerisid paljud üle maailma levinud fotodele kolmeaastasest süürlasest Aylan Kurdist, kelle surnukeha leiti Türgi kaldalt, Bodrumi lähistelt.

(täiendatud kell 14:15)

Türgi vetes uppus eile kaks põgenikealust ja hukkus umbes 12 migranti, kelle seas oli viis last ja üks naine. Türgi võimude sõnul oli Kobane linnast pärit poiss esimene, kes rannalt surnuna leiti. Pilt jõudis esmalt sotsiaalmeediasse ja sealt edasi Türgi kohalikku meediasse, kust see kulutulena kogu maailmas levis.

Pildid #KiyiyaVuranInsanlik ehk «Rannale uhutud inimlikkus» hakkasid sotsiaalmeedias levima ja tekitasid vastakaid reaktsioone.

Briti poliitik David Miliband säutsus: «Kui need võimsad pildid Süüria lapsest rannal ei muuda Euroopa suhtumist põgenikesse, siis mis muudab?»

Meedia teatel oli kolmeaastane poiss koos oma perega väikeses paadis, mis mahutas viis inimest, kuid seal oli kokku umbes 15 inimest. Paat uppus enne Kreekasse jõudmist. Aylani viieaastase venna surnukeha leiti samuti lähedalasuvalt rannalt. Hukkus ka nende ema. Ainsana jäi ellu isa Abdullah Kurdi.

CNNi toimetajate arvates võtab see «kohutav pilt uppunud lapsest kokku migratsioonikriisi tragöödia.»

Mitmete meediakanalite väitel oli perekond teel Kanadasse. Isa Abdullah perekond ütles Kanada väljaandele, et ainus, mida leinav isa nüüd soovib, on naasta kodulinna, et matta pereliikmed.

New York Times'i kolumnist ja akadeemik Zeynep Tufekci: «Hirmus foto surnud põgenikulapsest on Türgis tekitanud terava diskussiooni. Sotsiaalmeedias levib peamiselt märksõna all #KıyıyaVuranİnsanlık ehk «Inimlikkus uhutud kaldale.»

Vancouveris elav juuksur Teema, kes emigreerus Kanadasse 20 aastat tagasi, tundis Kanada väljaande teatel hukkunud perekonnaliikmeid. Teema sõnul lükkas Kanada kodakondsuse ja immigratsiooniamet nende varjupaiga taotluse juunis tagasi. Samuti ei andnud Türgi valitsus neile lahkumiseks vajalikku viisat. Seetõttu pidigi perekond valima illegaalse tee ja istuma paati, mis pidi nad Kreekasse viima.

Briti ajalehe The Guardian juht Paul Johnson lasi sotsiaalmeedias juba keskpäeval välja järgmise päeva esikaane. Ta lisas fotole juurde: «Ajal, mil [peaminister David] Cameron ütleb, et Suurbritannia ei võta sõjapõgenikke vastu, avaldame šokeeriva põgenikekriisi reaalsuse homses lehes.»

Pankuri Abyd Karmali arvates ei ole meil tegemist aga enam migratsioonikriisi, vaid moraalikriisiga.

Human Rights Watch'i kriisiolukordade direktor Peter Bouckaert tõi aga šokis säutsujad maa peale tagasi öeldes, et eelmisel nädalal uhtus meri kümnete uppunud inimeste surnukehad Liibüa kaldale. Neist ei rääkinud keegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles