Euroopa Parlament toetas Junckeri põgenike ümberpaigutamise kava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Parlament andis neljapäeval ülekaaluka heakskiidu Euroopa Komisjoni juhi Jean-Claude Junckeri kavale paigutada ühenduses ümber Euroopa Liitu saabunud põgenikud.

Eurosaadikud hääletasid eelnõu poolt, milles tervitati Junckeri ettepanekut paigutada ELi liikmesriikide vahel ümber kokku 160 000 varjupaigataotlejat Kreekast, Ungarist ja Itaaliast ning kehtestada kohustuslikud kvoodid tulevikus esineda võivateks põgenikekriisideks.

Mittesiduva resolutsioon kiideti heaks 432 poolthäälega, 142 saadikut hääletas vastu ja 57 jäi erapooletuks.

«Europarlamendi saadikud tervitasid värsket ettepanekut varjupaigataotlejate erakorraliseks ümberpaigutamiseks Itaaliast, Kreekast ja Ungarist, ning alalist mehhanismi,» ütles parlament avalduses.

Juncker esitas ettepaneku kolmapäeval rahvaesindajate ees esinedes ja kutsus liikmesriike seda toetama.

EL-i siseministrid vaevad plaani esmaspäeval erakorralisel istungil, kuid mõnede Ida-Euroopa liikmesriikide vastuseisust jagusaamiseks võib Brüsselil vaja minna lisakohtumist.

Europarlamendi resolutsioonis kutsutakse revideerima EL-i Dublini konventsiooni, mis nõuab varjupaigataotluse esitamist esimeses EL-i riigis, kuhu põgenik saabub. Saadikud kinnitavad valmidust töötama välja seaduseelnõud, mis tagavad tulevikuks tõhusa rände- ja varjupaigapoliitika.

Parlament tegi ettepaneku korraldada rändekriisi lahendamiseks rahvusvaheline konverents EL-i, ÜRO, USA ja araabia riikide osavõtul.

Lisaks sooviti, et EL-i välispoliitika juht Federica Mogherini kutsuks kokku rahvusvahelise põgeniketeemalise konverentsi «eesmärgiga luua ühine ülemaailmne humanitaarabistrateegia».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles