Vene naftapuurimist Arktikas kajastanud Norra ajakirjanik sai FSB palvel kinga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ettevõtte Rosneft puurplatvorm Põhja-Jäämere ääremeres Kara meres.
Vene ettevõtte Rosneft puurplatvorm Põhja-Jäämere ääremeres Kara meres. Foto: SCANPIX

Põhjalikult Arktika naftapuurimist kajastanud Norra ajakirjanik Thomas Nilsen lasti lahti Vene luure palvel, teatas Norra rahvusringhääling.

Nilsen sõnas Briti väljaandele Guardian, et tal pole põhjust Norra ringhäälingu (NRK) uudist mitte

Foto: twitter

uskuda, kuid see oleks väga kohutav, kui osutukski tõeks, et asjasse oli segatud Vene luureteenistus FSB.

Ajakirjanik vallandati möödunud nädalal Barents Observeri toimetaja kohalt, sest ta olevat lehe omanike suhtes ebalojaalselt käitunud. Väljaanne kuulub Norra Barentsi Sekretariaadile (NBS), mis on kohalik valitsusasutus, mis propageerib Barentsi mere piirkonnas häid suhteid Venemaaga, kus kaks riiki teevad koostööd, kuid ka konkureerivad kalanduses, naftas ja militaarstrateegias.

Inglise ja Vene keeles uudiseid tootva Barents Observeri järelejäänud töötajad tõstsid Nilseni vallandamise järel lärmi, sest arvasid, et tegu on Norra valitsuse tsensuuriga. Kuid möödunud laupäeval sai juhtum uue vindi peale, kui NRK uudises andis sõna anonüümsele valitsusametnikule, kelle sõnul palus FSB Norra valitsusel Barents Observer vaigistada.

«Ma ei tea, mis selle allika taga on. Kuid ma tean, et selle kirjutas ajakirjanik Tormod Strand ja ta on üks riigi parimaid ajakirjanikke,» sõnas Olsen. «Norra rahvusringhääling ei mõtleks mitte mingil juhul sellist lugu välja. Kui mõtlen sellele, et Vene luureteenistus võib olla seotud Norras asuva väljaande töösse, siis tundub see üsna kohutav. Minu jaoks on tegu väga dramaatilise olukorraga,» lisas ta.

Norra välisministeerium ei välistanud võimalust, et uudis vastab tõele. Üks valitsuse pressiesindaja sõnas Guardianile, et neil pole mingeid tõendeid, mis anonüümset väidet toetaks. Vene saatkond Norras teatas NRK-le, et mingit sekkumist Norra asjadesse pole olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles