Iraak: IS teenib kuus naftamüügist kuni 50 miljonit dollarit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitatud Beiji naftatöötlemistehas Iraagis.
Hävitatud Beiji naftatöötlemistehas Iraagis. Foto: Uncredited/AP

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) teenib iga kuu kuni 50 miljonit dollarit Iraagis ja Süürias tema käes olevate alade nafta ja muude saaduste müügist, teatas Iraagi luure.

Need andmed on kooskõlas USA luure asjatundjate seisukohtadega, teatas agentuur Associated Press.

Naftatulud on IS-i peamine rahaallikas ja see mitte ainult ei kaitse naftataristut, vaid kaasab selle käitamisse ka välismaiseid asjatundjaid ja ostab selle täiustamiseks tehnikat, märgiti teates.

Agentuur viitab anonüümsust palunud USA esindajale, kes tunneb küsimust hästi, ja kirjutab, et Washington peab Lähis-Ida, sh Türgi, valitsustega läbirääkimisi ning on mures energiataristu objektide, sh töötlemis- ja transpordivahendite tarnimise pärast Islamiriigi käes olevale alale.

Ostjaid köidab IS-i nafta dumping-hind, mis on mõnel teatel 35 dollarit barrelist, kuid langeb ajuti ka 10 dollarini. Teadete kohaselt, mida kinnitab ka IS ise, on nende käes ainuüksi Süürias 253 naftapuurauku, millest 160 on täiesti töökorras. Tulemusena ammutavad nad päevas kuni 30 000 barrelit Süürias ja 10 000-20 000 barrelit Iraagis.

Selle nafta peamised ostjad on Türgi salakaubavedajad, kes selle edasi müüvad. Iraagi luure andmeil müüakse osa naftat ka Iraagi Kurdistani, kuid kurdid eitavad neid süüdistusi, teatas AP.

Nafta eest maksavad türklased Istanbulis ja Ankaras asuvatele IS-i naisliikmetele, sest naised äratavad märksa vähem tähelepanu kui mehed, edastab agentuur Iraagi luuraja sõnu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles