Ukraina parlamendispiiker teatas võimuliidu lagunemisest

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oranzi revolutsiooni aegsete liitlaste Ukraina riigipea Viktor Juštšenko ja peaministri Julia Tõmošenko suhted on viimasel ajal märgatavalt halvenenud.
Oranzi revolutsiooni aegsete liitlaste Ukraina riigipea Viktor Juštšenko ja peaministri Julia Tõmošenko suhted on viimasel ajal märgatavalt halvenenud. Foto: AP / Scanpix

Ukraina parlamendispiiker Arseni Jatsenjuk teatas ametlikult võimuliidu lagunemisest.


«Ma teatan ametlikult, et demokraatlike jõudude koalitsioon on lagunenud,» ütles Jatsenjuk ülemraada istungil, kelle kinnitusel lasub tänasest vastutus Ukraina parlamendil, vahendas AFP.

Erakondadel on nüüd 30 päeva aega uue valitsuse moodustamiseks, vastasel korral on president Viktor Juštšenkol õigus parlament laiali saata ja kuulutada välja uued valimised.

«Ma ei nimetaks seda apokalüpsiseks. See on väljakutse demokraatiale, kuid ma loodan, et me saame sellest ühiselt jagu,» lisas Jantsenjuk.

Presidendimeelne Meie Ukraina partei teatas septembri alguses, et lahkub peaminister Julia Tõmošenko erakonnaga moodustatud valitsusliidust, sest ei toeta valitsusjuhi poliitikat Venemaa küsimuses. Samuti süüdistas Juštšenko oma oranži revolutsiooni aegset kaaslast Tõmošenkot selles, et viimane soovib vähendada tema võimu.

2. septembril võttiski Tõmošenko bloki ja Regioonide Partei parlamendisaadikud vastu mitu seadust, mis piiravad presidendi võimuvolitusi.

Kahe partei esindajatel ei õnnestunud valitsusliidu püsimajäämise nimel sobivat lahendust leida, mistõttu jõustus Meie Ukraina/Rahva Omakaitse avaldus koalitsioonist lahkumise kohta just täna, mil selle esitamisest oli möödunud kümme päeva.

Tõmošenko jätkab valitsusjuhina kuni uue kabineti moodustamiseni.

Analüütikute hinnangul võib Tõmošenko blokk sõlmida liidu venemeelse Regioonide parteiga või oodata uusi valimisi. Samuti on mõned politoloogid avaldanud arvamust, et senine võimuliit võib sõlmida uue võimuleppe, aga uutel tingimustel.

Interfaxi teatel moodustasid Tõmošenko blokk ja valimisliit Meie Ukraina/Rahva Omakaitse valitsuskoalitsiooni pärast eelmise aasta lõpus toimunud ennetähtaegseid üldvalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles