Leht: venelased harjutasid Rootsi ründamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommitajad Tu-22.
Pommitajad Tu-22. Foto: SCANPIX

Rootsi lähistel 4. juulil lennanud Vene sõjalennukite trajektooril olid tähtsad Rootsi kaitseväe objektid, kirjutas pühapäeval päevaleht Dagens Nyheter.

Rootsi kaitsevägi saatis 4. juulil Ojamaa lähistel lennanud kahte Vene pommitajat TU-22. Stockholmi teatel liikusid pommitajad rahvusvahelises õhuruumis ning ei rikkunud Rootsi õhuruumi.

Rootsi teatas tollal, et õhku tõusis ka välisriigi sõjalennuk, kuid päritolumaad ei täpsustatud. Dagens Nyheteri andmeil oli see Taanile kuulunud hävituslennuk F-16.

Päevalehe andmeil oli pommitajate lennutrajektooril Rootsi mereväe peakorter Karlskronas ning Blekinge õhuväebaas, kus paikneb kolm hävituslennukit Gripen.

Pommitajad muutsid Rootsi piirile lähenedes suunda ja liikusid seejärel mööda Rootsi idarannikut, selgub lehes avaldatud joonisest.

«Lennukite kiirus oli 500 sõlme ehk umbes 900 kilomeetrit tunnis. Kui venelased oleksid jätkanud samal kursil, siis nad olnuks Rootsi piirides 15-30 sekundiga,» lausus üks allikatest.

«Liikumiskursi alusel võib järeldada, et lennukid harjutasid rünnakut Karlskronale või Kallingele. Lennukid pöörasid ära enne Rootsi piiri, kuid tulid tarbetult lähedale,» lisas ta.

Õhuvägedes teeninud leitnant Stefan Ring, kes nüüd töötab Rootsi Kaitsekolledžis, ütles usutluses, et rünnaku harjutamine sellisel viisil tundub tavapärasest agressiivsem.

Ringi hinnangul tahab Venemaa anda Rootsile mõista, et neile ei meeldi Rootsi laienev sõjaline koostöö NATO ja Ühendriikidega.

«Kui venelased märkavad, et diplomaatiliste vahenditega edastatud sõnumitel polnud mõju, siis kasutatakse sõjalisi (vahendeid),» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles