Kosovo ei saanud UNESCO liikmeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albaania laps hoidmas käes Kosovo lippu.
Albaania laps hoidmas käes Kosovo lippu. Foto: AFP/SCANPIX

Kosovol ei õnnestunud esmaspäeval saada ÜRO kultuuriorganisatsiooni UNESCO liikmeks, hääletusel jäi vajalikust kahekolmandikulisest enamusest puudu paar häält.

«Üldkonverents hääletas resolutsiooni vastuvõtmise vastu,» ütles istungjärgu president Namiibia diplomaat Stanley Mutumba Simataa pärast hääletust UNESCO Pariisi peakorteris.

Hääletusel toetas Kosovo vastuvõtmist 92 riiki, vastu oli 50 ja erapooletuid 29.

2008. aastal Serbiast lahku löönud Kosovo iseseisvust on tunnustanud 111 riiki. Kosovo saamist ÜRO täisliikmeks on seni tõkestanud Serbia liitlane Venemaa. Kosovo on saanud Maailmapanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) liikmeks ning lubas enne hääletust, et kaitseb UNESCO-sse pääsedes serblaste kultuuripärandit riigis. Kosovo esitas taotluse UNESCO liikmeks saamiseks septembris, oktoobris soovitas UNESCO juhatus Priština vastuvõtmist.

Serbia president Tomislav Nikolić kommenteeris, et tegu on «õiglase ja moraalse võiduga». Riik peab 2008. aastal lahku löönud Kosovot oma kultuuri ja religiooni hälliks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles