Hiina ülikool keelas tudengipaaridel avaliku õrnutsemise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Kesk-Hiinas Hunani provintsi pealinnas Changshas asuv ülikool keelas tudengite seas «mittetsiviliseeritud» käitumise: selle alla läheb nii üksteise kätest kinni hoidmine, nende panemine ümber teineteise õlgade kui oma partneri toitmine lusikaga. 

Ühe Jilini Ehituskoolis töötava õppejõu sõnul on reeglite eesmärk aidata õpilastel «ennast harida, et neist saaksid tsiviliseeritud inimesed». Eriti karmilt järgitakse nõudeid ülikooli sööklas, kuhu on paigutatud kaamerad. Õpilased ei tohi üksteist riisiga toita ega harrastada teisi sedalaadi «intiimseid tegevusi». Nendega, kes on armunud, vestleb abiõpetaja, kes keelitab neid hoiduma kooli territooriumil füüsilisest kontaktist ja ebakohasest käitumisest.

Ühe anonüümse õppejõu sõnul on reeglid pigem «käitumisjuhised kui eeskirjad, mida igaüks peab järgima». «Meedias on sageli näha ebasündsat käitumist, näiteks suudlemine ja kallistamine avalikes kohtades nagu metroo. Kui see toimub ka sööklas, pole see meie arust kohane,» rääkis ta.

Sellegipoolest on uus kord langenud pilke alla. «See norm on veider ja ajab lihtsalt naerma. Meil on 21. sajand. Täiskasvanud inimestena me ei käitu avalikes kohtades nii väljakutsuvalt. Ma ei ole näinud armastajaid üksteist riisiga toitmas, nii et reegel on ebavajalik,» ütles üks üliõpilane.

Mõned näevad kolmapäeval Hiinas peetava vallaliste päeva valguses uudist siiski positiivsena: liigse avaliku õrnutsemise vältimine aitab vähendada sotsiaalset stigmat, mis saab osaliseks noortele hiinlastele, kes pole veel leidnud endale partnerit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles