Erdoğan: Venemaal pole õigust Türgit laimata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles kolmapäeval, et Venemaal pole mingit voli laimata Türgit süüdistustega, nagu oleks Ankara ostnud Süüriast terrorirühmitiselt Islamiriik (ISIS) naftat.

«Kellelgi pole õigust tegeleda Türgi vastu laimuga, öeldes, et Türgi ostab Daeshilt naftat,» ütles Kataris visiidil viibiv Erdoğan Türgi televisioonis üle kantud märkustes. Daesh on ISISe araabiakeelne nimetus.

Vene asekaitseminister Anatoli Antonov süüdistas kolmapäeval Erdoğani ja tema perekonda seotuses ebaseadusliku naftakaubandusega Islamiriigiga.

«Süürias ja Iraagis seaduslikelt omanikelt varastatud nafta peamine tarbija on Türgi. Kättesaadava info kohaselt on selle kuritegeliku äriga seotud riigi poliitiline juhtkond kõrgeimal tasemel, president Erdoğan ja tema perekond,» ütles Antonov kolmapäeval ajakirjanikele.

Erdoğan on lükanud tagasi süüdistused ebaseaduslikus naftaäris äärmusrühmitustega, sealhulgas Islamiriigiga, kutsudes Moskvat esitama tõendeid. Türgi president on lubanud kahtlustuste tõeksosutumise korral tagasi astuda.

«Ma ei jää presidenditoolile mitte minutikski, kui Venemaa oma väiteid tõestab. Aga selle laimu levitajad ei tohiks samuti oma kohale jääda,» ütles Erdoğan.  «Türgi ei ole minetanud oma kõlbelisi väärtusi ega osta terroriorganisatsioonidelt naftat.»

Moskva-Ankara suhetele andis tõsise hoobi Vene sõjalennuki allatulistamine 24. novembril Süüria piiril. Türgi väitel tungis lennuk tema õhuruumi ja eiras korduvaid hoiatusi. Venemaa kinnitab, et Süüria piiri ei ületatud. Venemaa on kehtestanud Türgile sanktsioonid ja keelanud turistidel Türgi kuurorte külastada.

«Õli tulle valamisest ei ole kasu kellelegi,» ütles Erdoğan, kirjutades alla gaasitarneleppele Katariga. «Meid kurvastab Venemaa ebaproportsionaalne reaktsioon juhtumile, milles kogu maailm annab õiguse meile. Kui sellised vastused jätkuvad, rakendame omapoolseid meetmeid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles