Prantsusmaa: Assad ei pea lahkuma enne võimusiiret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse välisminister Laurent Fabius ütles laupäeval avaldatud usutluses, et tema arvates ei ole Süüria presidendi Bashar al-Assadi lahkumine enne poliitilist üleminekut vajalik.

«Võitlus Daeshiga on otsustava tähtsusega, aga see on täiesti efektiivne vaid siis, kui kõik Süüria ja regiooni jõud ühinevad,» ütles Fabius terrorirühmituse Islamiriik (ISIS) araabiakeelset lühendit kasutades.

«Ühendatud Süüria eeldab poliitilist üleminekut. See ei tähenda, et Bashar al-Assad peaks lahkuma juba enne seda, aga tuleviku kohta peavad olema tagatised,» ütles Prantsuse välisminister piirkondlikule ajalehele Le Progrès.

Seni on Prantsusmaa nõudnud Assadi presidendiametist lahkumist ning nimetanud teda oma rahva «lihunikuks». Viimastel nädalatel on märke Prantsusmaa positsiooni leebumisest, sest esikohale asetatakse võitlus 13. novembri Pariisi terrorirünnakute taga oleva Islamiriigiga.

Süürias ja Iraagis ISISe vastu õhusõda pidav Prantsusmaa püüab sarnaselt USA ja ülejäänud rahvusvahelise koalitsiooni liikmetega saavutada neli aastat kestnud Süüria konfliktile poliitilist ja sõjalist lahendust, mis kaasaks kõik kohalikud ja piirkondlikud jõud.

Fabius tõdes esmaspäeval, et Assad ei hakka iial tegema koostööd Süüria mõõdukate mässulistega. «Kui me saavutame poliitilise ülemineku ja Süüria armeed ei juhi enam Assad, on võimalik ühistegevus terrorismi vastu. Aga Bashariga on see võimatu,» ütles Fabius esmaspäeval raadiojaamale France Inter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles