Obama: me hävitame Islamiriigi

BNS
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama lubas pühapäeval telepöördumises rahvale purustada sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS), nimetades selle võitlejaid «kõrilõikajateks ja tapjateks».

«Me hävitame ISIL-i ja iga teise organisatsiooni, mis püüab meile kahju teha,» ütles Obama Valgest Majast tehtud ülekandes, kasutades IS-i teist nimekuju.

Samas kordas Obama, et Ühendriigid ei lase end tõmmata maismaasõtta Süürias või Iraagis, kuigi tõhustab võitlust sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

«Me ei tohi lasta end tõmmata veel üks kord pikka ja kulukasse maismaasõtta Iraagis ja Süürias. Just seda sellised rühmitused nagu ISIL tahavad,» ütles Obama telepöördumises Valgest Majast.

Obama kutsus moslemeid seisma vastu «äärmuslikule ideoloogiale» ning tegema läänega koostööd võitluses IS-i vastu.

«Me ei saa pöörduda teineteise vastu, lubades seda võitlust defineerida sõjana Ameerika ja islami vahel,» ütles USA president.

«See ei tähenda aga fakti eitamist, et äärmuslik ideoloogia on levinud teatud moslemikogukondades. See on reaalne probleem, millele moslemid peavad vastu seisma ilma vabanduseta,» lisas Obama.

Obama lubas pühapäeva õhtul telepöördumises, et Ühendriigid saavad jagu uuest terroriohust, mis püüab mürgitada inimeste meeli USA-s ja kogu maailmas.

«Ma tean, et pärast nii palju sõdu küsivad paljud ameeriklased, et kas me seisame silmitsi vähiga, millel ei ole kohest ravi,» ütles Obama. «Terrorioht on reaalne, kuid me saame sellest jagu.»

Presidendi telepöördumine järgnes kolmapäevasele tulistamisele California osariigis San Bernardinos, kus moslemitest abielupaar lasi sotsiaalkeskuses maha 14 inimest. Naine oli avaldanud Facebooki postituses truudust sunniitlikule äärmusrühmitusele Islamiriik ja selle liidrile.

Obama ütles, et kuigi pole tõendeid, et tulistajaid oleksid juhtinud välismaal tegutsev terrorivõrgustik või nad oleksid olnud osa laiemast vandenõust, «olid nad läinud mööda radikaliseerumise pimedat teed».

«See oli terroriakt, mille eesmärk oli tappa süütuid inimesi,» ütles Obama 13-minutilises telepöördumises.

Obama kõne ei rahulda ilmselt tema kriitikuid. Ta ei andnud teada märkimisväärsest muutusest oma strateegias ega pakkunud uut retsepti IS-i hävitamiseks.

Ta kutsus üle vaatama viisanõudest loobumise programmi ning ütles, et kannustab erafirmasid ja korrakaitsejuhte tegema koostööd tagamaks, et potentsiaalsed ründajad ei saaks kasutada tehnoloogiat tuvastamise vältimiseks.

Obama kutsus kongressi andma uued volitused sõjaliseks tegevuseks IS-i vastu Iraagis ja Süürias ning karmistama relvamüügi kontrolli.

President rõhutas, et ükskõik kui efektiivsed on korrakaitse- ja luureorganid, ei suuda nad tuvastada kõiki potentsiaalseid ründajaid. Obama sõnul on riikliku julgeoleku küsimus takistada potentsiaalsetel tapjatel relvade soetamist.

«See, mida me teha saame ja tegema peame, on muuta neil tapmine raskemaks,» sõnas Obama.

Tegemist oli Obama ametiaja kolmanda telepöördumisega rahva poole. Eelmine selline pöördumine oli 2010. aastal, kui ta teatas Ühendriikide lahingumissioonide lõppemisest Iraagis.

Obama kutsus ameeriklasi mitte pöörduma USA-s elavate moslemite vastu, öeldes, et Islamiriik soovib tekitada sõda Lääne ja islami vahel. President kannustas aga moslemeid USA-s ja kogu maailmas astuma võitlusse ekstremismi vastu.

Radikaalse islami levik Ameerika kogukondadesse on «reaalne probleem, millele moslemid peavad vastu astuma vabandusteta», sõnas ta.

Obama kordas oma vastuseisu USA-juhitavale maismaasõjale IS-i vastu Süürias või Iraagis ning ei maininud jõulisemaid samme, mida temalt on oodatud, seal hulgas lennukeelutsooni kehtestamist ja turvakoridoride loomist Süürias.

Presidendi kriitikud, kaasa arvatud mõned tema enda parteist, on seadnud kahtluse alla tema strateegia. Mõni tund enne Obama esinemist ütles endine välisminister Hillary Clinton, kes püüdleb ka demokraatide presidendikandidaadiks, et USA ei ole võitmas sõda IS-i vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles