Ungarlased leidsid väidetavalt Osmanite impeeriumi valitseja haua

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suleiman I
Suleiman I Foto: SCANPIX

Tänapäeva Ungari territooriumi vallutamisel surnud Osmanite impeeriumi sultani Suleiman I haud on «suure tõenäosusega» leitud, ütles Ungari ajaloolane kolmapäeval.

Suleiman I suri sõjaretkel 1566. aastal, mil tema väed piirasid Ungari lõunaosas Szigetvári kindlust.

Ajaloolase Norbert Papi sõnul usuvad teadlased, et haud ehitati Suleimani telgi kohale, kus ta ka suri.

Sultani haua asukohale viitavad väljakaevamisel leitud esemed ja muud ajaloolised tõendid, ütles Pécsi ülikooli poliitilise geograafia ning regionaal- ja arengu-uuringute osakonna juht.

«Meil on andmeid, mis kõik räägivad selle poolt,» ütles Pap viimaste leidude esitlemise tseremoonial. «Seetõttu ütleme, et kõik märgid viitavad sellele, sest ükski ei ole nendega vastuolus. Vajame siiski lisakinnitusi, sest tegemist on tundliku teemaga.» 

Ajaloolase sõnul on asuvad maa all haua lähistel tõenäoliselt ka väike mošee ja dervišite klooster. Väljakaevamised Suleimani tõenäolise haua alal algavad uuesti aprillis, lisas ta.

Suleiman I oli oma surmani 71 aasta vanuselt Osmanite impeeriumi pikima valitsemisajaga sultan. Osmanid hõivasid tema 46-aastasel valitsemisajal Balkanil, Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas suuri alasid.

Sultani väidetav haud asub 1680. aastatel purustatud kunagise Osmanite Turbeki asunduse aladel. Asunduse avastamisest teates Pap 2013. aastal.

Ajaloolased usuvad, et hauda maeti Suleiman I süda ja siseelundid, ent surnukeha toimetati Osmanite impeeriumi pealinna Konstantinoopolisse.

Vägede eest varjati sultani surma Szigetváris 48 päeva, et vältida sõdurite demoraliseerumist. Szigetvári, mida kaitsesid kohalikud eesotsas Horvaatia-Ungari aadliku Miklós Zrinyiga, piiramine kujunes Osmanite impeeriumi jaoks Pyrrhose võiduks ja aeglustas aastakümneid nende lõpuks edutuks osutunud edasiliikumist Viini suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles