Rootsi ei saa turvapaigataotlejaid üle Euroopa laiali jagada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Komisjon teatas teisipäeval Stockholmile, et Rootsi ei saa esialgu saata turvapaigataotlejaid teistesse liikmesriikidesse, kuid lubas samas, et riik ei pea enam vastu võtma Kreekast või Itaaliast laialijagatavaid migrante, edastas Yle.

Euroopa Liidu (EL) riigid peavad otsuse veel heaks kiitma.

EL oli varem kokku leppinud, et 160 000 Itaalia ja Kreeka turvapaigataotlejat jagatakse liikmesriikide vahel. Ka Rootsi on käesoleval aastal saabunud umbes 160 000 varjupaigataotlejat.

Ühenduse allikate sõnul ei soovi liikmesriigid anda Rootsile võimalust turvapaigataotlejaid mujale saata, sest see murendaks juba niigi halvasti toimivat kvoodisüsteemi ja sama võiks hakata nõudma ka Saksamaa, Austria ja Soome.

Siiani on sundkvootide alusel õnnestunud 160 000 Kreeka ja Itaalia turvapaigataotlejast laiali jagada vaid umbes paarsada.

Euroopa Komisjon nõudis teisipäeval Itaalialt, et see rakendaks vajadusel jõudu sisserändajate sõrmejälgede saamiseks.

«Eesmärgini sajaprotsendiliseks sõrmejälgede võtmiseks saabuvatelt migrantidelt peab jõudma viivitusteta,» märgiti avalduses.

Euroopa Liidu üldasjade nõukogu Brüsselis valmistas teisipäeval ette sel nädalal toimuvat Euroopa Ülemkogu, mis keskendub rändeküsimustele ja terrorismile.

Euroopa Liit avalikustas teisipäeval plaani uue piiri- ja rannavalveagentuuri loomiseks, mis võib sekkuda ka ilma vastuvõtva riigi nõusolekuta. Uuel agentuuril hakkab olema «alaline reserv» 1500 piirivalvurist, keda on võimalik kiiresti kohale saata. ELi praegune piiriamet Frontex peab vajadusel liikmesmaadelt panustamist paluma.

Sel aastal on Euroopasse saabunud ligi miljon migranti, kellest valdav osa on tulnud meritsi Türgist Kreekasse ja liikunud sealt edasi eesmärgiga jõuda Saksamaale või Rootsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles