Leedu president taunis homovaenulikku seadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaite kritiseeris täna teravalt seaduseelnõu, mis karistaks homoseksuaalsuse avalikku propageerimist. Riigipea sõnul rikub see Leedu mainet.

«Säärased ettepanekud kujutavad Leedut väga homofoobse ja väga agressiivsena,» ütles Grybauskaite AFP teatel ajakirjanikele. «Leedu jaoks ei ole see kaubamärk, mis meid maailmas iseloomustama peaks. Inimõigusi ei tohi rikkuda.»

Leedu parlament asus sel kuul menetlema seaduseelnõu, mis määraks kuni 10 000 liti (45 000 krooni) suuruse trahvi «homoseksuaalsete suhete avaliku propageerimise» eest.

Kriitikute sõnul keelaks seadus, mille teine lugemine toimub detsembris, jõustudes homoparaadide taolised üritused. Eelnõu toetajate arvates kaitseb see lapsi.

Vilniuses toimus tänavu mais Leedu läbi aegade esimene homoparaad, kuid katoliikliku ühiskonna halvustavat suhtumist seksuaalvähemustesse on korduvalt kritiseerinud Euroopa Liit ning kohalikud ja rahvusvahelised aktivistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles