Le Monde: Prantsuse luure teadis rokikontserdi ajaks plaanitud rünnakust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lilled ja küünlad Bataclani kontserdikoha juures
Lilled ja küünlad Bataclani kontserdikoha juures Foto: SCANPIX

Mitu kuud enne Pariisi novembrikuiseid terrorirünnakuid sai Prantsuse luure Süüriast naasnud mehelt vihje äärmusrühmituse ISIS plaanist korraldada Prantsusmaal rünnak rokikontserdi ajal.

«Kõik, mis ma võin teile öelda, et see juhtub väga varsti,» ütles Prantsuse päevalehe Le Monde andmetel Pariisis sündinud Prantsuse kodanikust arvutiekspert Reda H. pärast Süüriast naasmist augustis ülekuulajatele. «Seal on tõeline tehas. Nad tõesti püüavad Prantsusmaad või Euroopat rünnata.»

Täpselt kolm kuud hiljem, 13. novembril see juhtuski Pariisis asuvas Bataclani kontserdipaigas. Ameerika rokibändi Eagles of Death Metal kontserdil sai äärmuslaste korraldatud rünnakus surma 89 inimest. Rünnaku käigus said surma ka neli äärmusrühmitusega ISIS seostatavat ründajat, kes teadaolevalt olid käinud Süürias.

Ülekuulamisel tunnistas Reda, et kohtus Süürias ISISe tugipunktis Raqqa linnas Abdelhamid Abaaoudiga, keda peetakse Pariisi terrorirünnakute peakorraldajaks ning kes hukkus 18. novembril Pariisis korraldatud politseihaarangu käigus.

Lennundusgigandi Airbus tütarettevõtte Astrium heaks töötanud, kuid möödunud aastal aprillis oma töö kaotanud ning mais Süüriasse läinud 30-aastase Reda väitel rääkis Abaaoud talle rünnakuplaanidest, kuid ei maininud konkreetselt Bataclani halli.

«Ta küsis minult, kas mind huvitaks välismaale minek? Näiteks ütles ta: «Kujuta ette rokikontserti Euroopa riigis. Kui me sind relvastme, kas sa oleks valmis tulistama rahva pihta?»,» kirjeldas ülekuulatav Prantsuse terrorismivastase võitluse ametnikele juuni alguses toimunud kohtumist Abaaoudiga.  

Ülekuulatava väitel ütles ta vastuseks: «Ma ütlesin talle, et ma tahan võidelda Bashar al-Assadi sõdurite vastu.» Enda sõnul ei plaaninud ta kordagi osaleda Prantsusmaal korraldatavas rünnakus.

Küll aga tunnistas ta augustis toimunud ülekuulamisel, et teda võlus väikesearvulise ISISe armee edasiliikumisel Süürias ja Iraagis ning ta soovis võidelda Bashar al-Assadi režiimi vastu, kes tema sõnul oma rahvast tapab.

Reda väitel andis Abaaoud talle isiklikult väljaõpet, kusjuures Reda olevat seejuures granaadiplahvatuses ka vigastada saanud ning ta tuli toimetada Raqqa haiglasse. Väidetavalt käskis Abaaoud tal juunis ka Süüriast lahkuda.

«Ta ütles mulle, et ma pean lahkuma, sest mu pass aegub,» väitis Reda ülekuulamisel ja lisas, et ta saadeti Prantsusmaale tagasi kavaga korraldada seal rünnak. Enda sõnul ei soovinud ta kunagi seda ellu viia.

Reda sõnul anti talle 2000 eurot sularaha ja pandi paika tema teekond Prantsusmaale, mis kulges läbi Tšehhi, Hollandi ja Belgia. Samuti anti talle kaasa mälupulk koos salakirja võtmega ning tal kästi jääda ootama edasisi juhiseid.

Neid ta aga teadaolevalt ei saanudki ning ta peeti 11. augustil Pariisis kinni. Esialgu väitis ta ülekuulajatele, et käis lihtsalt Türgis lõbureisil ning sai vigastada Istanbulis toimunud meeleavaldusel. Tema Süürias käik aga paljastati, misjärel kirjeldas ta ülekuulajatele detailselt toimunut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles