Põhja-Korea: tuumakatsetus ei olnud ähvardus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un tervitas 10. jaanuari puhul sõjaväelasi uue aasta puhul.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un tervitas 10. jaanuari puhul sõjaväelasi uue aasta puhul. Foto: KCNA/Reuters

Põhja-Korea kinnitas täna, et läinudnädalane tuumakatsetus ei olnud mõeldud provokatsiooni ega ähvardusena, ning teatas siis plaanist arendada välja relvasüsteem, mis suudaks Ühendriigid täielikult hävitada.

Ametlik uudisteagentuur KCNA rõhutas pikas kommentaaris Pyongyangi väidet, et kolmapäeval katsetati võimsat miniatuurset vesinikupommi, mis tähistas uut etappi mõjuka tuumaheidutuse saavutamisel.

Ekspertide hinnangul oli katsetus liiga nõrk, et tegu võinuks olla termotuumapommiga ning see meenutas riigi kolme varasemat tuumakatsetust.

KCNA teatel oli katsetusetapp tavapärasel kursil kaheetapilise vesinikupommi väljatöötamisel.

«Katsetus ei olnud mõeldud kellegi ähvardamiseks või provotseerimiseks,» märkis KCNA, lisades, et selle peaeesmärk oli omandada kindel garantii vaenulike jõudude rünnaku vastu.

Agentuuri kommentaari kohaselt on vaenulike jõudude seas esikohal USA. «Põhja-Korea teadlased ja tehnikud on valmis õhkima sadade kilo- ja megatonnide ulatuses vesinikpomme, mis suudaksid korraga kogu Ühendriikide territooriumi maa pealt pühkida,» lisas KCNA.

Põhja-Korea eelmised tuumakatsetused aastatel 2006, 2009 ja 2013 tõid kaasa ÜRO sanktsioonide laine.

ÜRO Julgeolekunõukogu on teatanud, et asub ette valmistama täiendavaid sanktsioone Põhja-Koreale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles