Saudi Araabia suurmufti keelas male: mäng on islamiga vastuolus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malendid.
Malendid. Foto: Wikipedia

Saudi Araabia suurmufti kuulutas malemängu islamivastaseks, vaimulik nimelt kardab, et moslemid unustavad mängu tõttu palved.

Islamiusulised on malet mänginud juba pea 1400 aastat. Pärast seda, kui moslemid 7. sajandil Pärsia vallutasid, levis mäng üle islamimaailma ja sealt edasi Euroopasse.

Nüüd sai Saudi Araabia kõrgemale usujuhile šeik Abdul Aziz al-Sheikhile selgeks, et male on islamiga vastuolus. «Malemäng on keelatud,» teatas vaimulik telesaates, kus ta vastas vaatajate küsimustele.

Saate video riputati Youtube’i üles juba möödunud kuul, kuid suurema tähelepanu alla jõudis see alles nüüd, sest just täna pidi prohvet Muhamedi sünnipaigas ja islami pühamas linnas Mekas algama maleturniir.

Suurmufti põhjendas oma fatwa’d (mufti väljastatud religioosne arvamus teatud teemal, lähtub islami seadustest - toim.)  sellega, et malemäng võib sõltuvust tekitada ja mängija palved unustada. «See on raha- ja ajaraisk, mis põhjustab rivaalitsemist ja vaenamist,» selgitas ta. Ka tegevat male vaesed rikkad ja rikkad vaeseks.

Malemängu vaenamine on üks väheseid teemasid, mille puhul sunnivaimulikust al-Sheikh ja mõjukas šiiitide suurajatolla Ali al-Sistani ühel meelel on, sest ka viimane kuulutas mängu keelatuks, kuna selle peale võib rahalisi panuseid teha ning säärast tegevust islam ei luba.  

Meka maleturniiri korraldajad teatasid, et nemad oma üritust ära jätta ei kavatse. Ka usuliselt üliranges Saudi Araabias ei ole fatwa’d seaduseks, vaid tugevateks soovitusteks usklikele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles